Trump, İsrailli liderler ile "Ortadoğu Barış Planı"nı görüşecek!

ABD Başkanı Trump, "Ortadoğu Barış Planı"nı Pazartesi günü İsrailli liderler Netanyahu ve Gantz'a açıklayacak.

DÜNYA 27.01.2020, 15:36 27.01.2020, 15:41
Trump, İsrailli liderler ile "Ortadoğu Barış Planı"nı görüşecek!

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin başkenti Washington'da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve muhalefet partisi Mavi-Beyaz İttifak'ın lideri Benny Gantz'la ayrı ayrı görüşerek uzun süredr merakla beklenen "Ortadoğu Barış Planı" isimli 50 sayfalık teklif listesini sunacak.

Iştiyye "Siyasi çıkar amaçlı" demişti

Trump'ın planının Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nden bağımsız bir devlet kurma umutlarını yok edeceğinden korkan Filistinli liderler, Trump'ın İsrailli liderlerle görüşmesine davet edilmemelerini de bu endişenin doğrulanması olarak algılıyor. ABD-İsrail görüşmelerinden önce konuşan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Trump ve Netanyahu'nun anlaşmayı ülkelerinde siyasi çıkar için kullandıklarını öne sürmüştü.

ABD Başkanı Trump hakkında yürütülen azil yargılamasıyla mücadele ederken İsrail Başbakanı Netanyahu hem bir hükümet kuramamış olma ve 2 Mart'ta yeni seçimlere gitme sorunuyla uğraşıyor hem de hakkında yürütülen rüşvet ve yolsuzluk soruşturması ile boğuşuyor.

Iştiyye, yaptığı açıklamada "Bu plan Trump'ı azledilmekten, Netanyahu'yu ise hapse gitmekten koruyor ve bu bir barış planı değil" diye konuştu. İsrail'in işgalci olarak bulunduğu Batı Şeria'daki Ramallah'ta alınan bir kabine toplantısında konuşan Iştiyye, "Planı reddediyoruz ve uluslararası camiayı da böylesi bir anlaşmaya ortak olmamaya çağırıyoruz çünkü böylesi bir anlaşma hem uluslararası hukuğun temellerina hem de Filistin'in haklarına zarar veriyor" ifadelerini kullandı.

Kushner'ın hazırladığı anlaşmanın detayları merak ediliyor

Asıl düzenleyicisi Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner olan anlaşma, dünyanın en uzun süredir devam eden çatışmalarından birini sonlandırmaya çalışacak. Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye dâhil birçok ülke, ilgili BM kararları çerçevesinde (242, 338, 1397 ve 1515), Yol Haritası ve Arap Barış Girişimi zemininde oluşturulacak, tanınmış sınırlar içinde yanyana yaşayacak iki devletli çözüm vizyonunu ve bu çerçevede Doğu Kudüs’ün, 1967 sınırları temelinde oluşturulacak bağımsız ve egemen Filistin Devleti’nin başkenti olmasını sağlayacak şekilde bir çözüm planını destekliyor.

ABD Başkanı, İsrail-Filistin arasındaki çatışma hakkındaki planını geçtiğimiz yıl yayınlamak istiyordu ancak İsrail'de üst üste yapılan seçimlerde hükümet kurulamaması üzerine planını bir sonraki seçimlerden önce açıklamaya karar verdi. Pazartesi günü Netanyahu ve Gantz'la ayrı ayrı görüşecek olan Trump, Salı günü ise Netanyahu'yla Beyaz Saray'da düzenleyeceği basın toplantısında anlaşmanın detaylarının bir kısmını açıklayabilir. ABD Başkanı Trump'ın planı şu ana kadar büyük titizlikle gizli tutuldu.

Gantz'ın destek verip vermeyeceği belli değil

Gantz ve Netanyahu'nun ikili desteğini almayı uman Trump'ın planı, İsrail ve Filistin arasında 1947-48 iç savaşından beri devam eden çatışmayı sonlandırıp sonlandıramayacağı henüz bilinmiyor. Netanyahu'nun en güçlü rakibi olan Benny Gantz, geçtiğimiz haftaya kadar anlaşmanın İsrail seçimleri kesin bir şekilde sonuçlanmadan sunulmasını istemiyordu, ancak Gantz anlaşmanın 2 Mart seçimlerinden önce sunulmasına geçtiğimiz hafta onay vermişti.

Gantz, Pazar günü Washington'a ayak bastığında "ABD Başkanı'yla İsrail için çok önemli bir konu hakkında görüşmek için sabırsızlanıyorum" diye konuşmuştu.

Abbas'ın çıkışının ardından ABD daha sert admlar atmştı

Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, ABD'nin artık dürüst bir arabulucu olmadığını ve fazlasıyla İsrail yanlısı olduğunu söylemişti. Abbas'ın açıklamalarının ardından ABD, İsrail lehine birçok karar alarak Filistinlilerin büyük tepkisini çekmişti. Bu kararlar arasında ABD'nin İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıması ve ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması gösterilmişti. ABD aynı zamanda Filistin'e yaptığı milyonlarca dolarlık yardımlarda büyük kesintilere gitmişti.

Yorumlar (0)