"Trump'ın planı, ondan önce ölecek"

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğu Ortadoğu Barış Planı’nın "ondan önce tarihe karışacağını" söyledi.

DÜNYA 05.02.2020, 13:38 05.02.2020, 15:53
"Trump'ın planı, ondan önce ölecek"

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den Ortadoğu Barış Planı'na tepki geldi. 

Hamaney, Twitter’dan "Amerikan komplosu 'Yüzyılın anlaşması' Trump’tan önce ölecek" paylaşımını yaptı.

İran devriminin 41'inci yıl dönümü nedeniyle başkent Tahran'da gerçekleştirilen programda konuşan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Amerika Birleşik Devletleri'nin sözde barış planına ilişkin yorum yaptı.

Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" adını verdiği 80 sayfalık sözde barış planının birkaç yönden başarısızlığa mahkum olduğunu belirten Hamaney, "Yüzyılın Anlaşması, sonucu olmayacak ahmakça ve kötü niyetli bir plan. Bu plan Trump ölmeden ölür." ifadelerini kullandı.

"Filistin, Filistinlilerindir"

Amerika'nın Filistinliler adına karar almasının "kabul edilemez" olduğunun altını çizen Hamaney, "Amerikalılar ve Siyonistler, kendileriyle alakası olmayan konuda anlaşma yaptılar. Filistin, Filistinlilerindir. Siz kim oluyorsunuz da Filistin hakkında karar alıyorsunuz." diye konuştu.

Hamaney, ayrıca Filistinli silahlı grupların İran tarafından "ellerinden geldiğince" destekleneceğini açıkladı. İnternet sitesi üzerinden konuşan İran'ın dini lideri, "Filistinli silahlı örgütlerin direnişe devam edeceğine inanıyoruz ve İran, Filistinli gruplara desteği kendine görev biçmiş durumdadır" ifadelerini kullandı. Hamaney, "İran, Filistinli grupları elinden geldiğince destekleyecektir" diye ekledi.

"İran'ın güvenliği için sandığa gidin"

İran'da 21 Şubat'ta yapılacak genel seçimlere ilişkin de konuşan Hamaney, İran'ın güvenliği için halkı sandığa çağırdı.

Hamaney, "Bazıları beni sevmeyebilir. Eğer İran'ı seviyorlarsa ülke güvenliği ve sorunların çözümüne katkı sağlamak için sandığa gitmelidirler." şeklinde konuştu.

Yüzyılın Anlaşması nedir?

Trump, damadı Jared Kushner’a hazırlattığı "Yüzyılın Anlaşması" planını salı günü Washington'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile birlikte açıklamıştı.

Plan, "Kudüs’ün bölünmemiş bir şekilde İsrail'in başkenti olması", "mevcut Yahudi yerleşimlerinin tamamen muhafaza edilmesi" ve "kurulacak Filistin devletinin başkentinin Doğu Kudüs'te olmasını" öngörüyor.

Hasan Ruhani: Bu aptalca girişimler yetti!

Plana, Filistin başta olmak üzere birçok ülkeden tepki gelmişti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, "Bu aptalca girişimler yetti. Yüzyılın en alçak planı" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)