Trump'ın planı BM ve AB'nin hoşuna gitmedi!

ABD Başkanı Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" adını verdiği Ortadoğu barış planı, BM ve AB'nin büyük tepkisini çekti.

DÜNYA 29.01.2020, 09:29 29.01.2020, 11:00
Trump'ın planı BM ve AB'nin hoşuna gitmedi!

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB), ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz gün açıkladığı Ortadoğu barış planına büyük tepki gösterdi. İsrail ve Filistin sorununa çözüm getireceğini iddia eden Trump, planına "Yüzyılın Anlaşması" diyordu.

Borrell, iki devletli çözüme dikkat çekti

ABD'nin tek taraflı olarak sunduğu ve ağır bir şekilde İsrail lehinde olan anlaşma hakkında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı yazılı açıklamada tüm taraflara iki devletli çözüme bağlılık çağrısı yaparken "AB'nin Trump'ın planını, İsrail ve Filistin halkının meşru taleplerini karşılayan iki devletli çözüme olan kararlılığını" göz önünde bulundurarak inceleyeceğini duyurdu.

Borrell, ABD'nin planının iki ülke arasındaki soruna bir çözüm getirilmesi için gereken adımların atılması yönünde önem taşıdığını söyledi ve Birliğin tüm sorunlara bir çözüm getirerek kalıcı ve adil bir barış sağlama amaçlı düzenlenecek müzakerelere katkı sunacağını belirtti. Yüksek Temsilci, "AB, iki tarafa da politikaları ve faaliyetleriyle tek gerçek seçenek olan iki devletli çözüme olan bağlılıklarını göstermeleri için çağrıda bulunuyor" dedi.

BM ise anlaşmaya karşı çıktı

BM Genel Sekreter Sözcülüğü ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in plana tepki gösterdiğini açıkladı. Açıklamada Genel Sekreter Guterres'in BM kararları, uluslararası hukuk, ikili anlaşmalar ve 1967 sınırları çerçevesinde barış ortamı oluşturacak ve yan yana bulunmayı başaracak 2 iki devletli çözümle birlikte İsrail-Filistin sorununun çözülmesi gerektiği vurgulanırken "BM'nin iki devletli çözüme yönelik pozisyonu, yıllardır Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarıyla tanımlanmıştır" denildi.

Almanya, "AB içinde tartışılacak" dedi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Trump'ın barış planının sorulara sebep olacağını söyledi. Maas, planın duyurulmasından sonra yayımladığı yazılı açıklamasında ABD'nin önerisinin büyük titizlikle inceleneceğini, ancak ve ancak her iki tarafın da kabul edebileceği, müzakere edilebilir bir iki devletli çözümle birlikte İsrail-Filistin sorununun sonlandırılabileceğini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı, uzun süredir ilerleme kaydedilemeyen barış süreci görüşmelerine hareket kazandıracak her adımın memnuniyet yarattığını belirtti fakat "ABD’nin önerisi sorulara yol açıyor" diye ekledi.

Maas, ABD'nin teklifinin yarattığı soruların AB üye ülkeleri tarafından görüşüleceğini söyledi.

Corbyn "rezalet" diye adlandrdı

İngiltere'nin ana muhalefette bulunan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, yapılan teklifin aslen "barış için bir tehdit olduğunu" söyledi ve İngiliz hükümetini "bu rezalete" karşı çıkmaya çağırdı.

Yorumlar (0)