Trump'ın oğlu muhbiri açıkladı!

Amerika Birleşik Devletleri'nde Başkan Donald Trump'ın azil sürecini başlatan ve haftalardır merak konusu olmaya devam eden muhbirin ismini Trump'ın oğlu açıkladı.

DÜNYA 07.11.2019, 11:10 07.11.2019, 17:08
Trump'ın oğlu muhbiri açıkladı!

ABD'de Başkan Donald Trump ve destekçileri haftalardır azil soruşturmasını tetikleyen isimsiz "köstebeğin" kimliğinin ortaya çıkmasını istiyorlar.

Çarşamba günü, Trump’ın en büyük oğlu Donald Trump Jr. Twitter hesabından bir paylaşım yaparak köstebeğin ismini açıkladı.

Donald Trump Jr., "köstebek" olduğunu iddia ettiği kişinin adı birkaç gündür sağ kanat medyada ve Twitter'da dolaşıyor olmasına rağmen hiçbir kanıt sunmadı.

Trump Jr.'ın attığı ve muhbir olarak ilan ettiği Eric Ciaramella'nın adını içeren tweet, Amerikan haber ve görüş sitesi Breitbart News sitesinin bir makalesine bağlanıyor. Makalede köstebeğin Obama yönetiminde çalıştığı ve Christopher Steele gibi kilit roldeki birçok isimle yüz yüze görüşerek yardım ettiği bildiriliyor. Bilindiği üzere Donald Trump ve destekçileri, eski İngiliz casusu Christopher Steele'in Donald Trump hakkında hazırladığı dosyadan dolayı ABD İstihbarat Topluluğunun 2016 yılındaki seçimlere Rus müdahalesini derinlemesine araştırdığını düşünüyor.

Birçok kişiyle birlikte çalıştığı iddia ediliyor  

Trump yönetiminde istihbaratlar üzerinde çalışmış ve askerî analistlik yapan Sebastian Gorka da Eric Ciaramella'nın eski CIA Direktörü John Brennan tarafından Beyaz Saray'a gönderildiğini, ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice için çalıştığını, Joe Biden'a Ukrayna özelinde danışmanlık yaptığını ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Adam Schiff ile illegal yoldan iş birliği yaptığını açıkladı.   

Beyaz Saray ise çıkan haberlerden ve tartışmalardan sonra herhangi bir açıklama yapmadı. Trump Jr. da iddiaları sonrası henüz açıklama talebinde bulunmuş değil fakat iddiaları kamuoyuna bomba gibi düştü.

Huffington Post ve NBC News gibi yayın organlarında çalışan gazeteci Yashar Ali'ye bir Beyaz Saray yetkilisinin verdiği demeçte, Beyaz Saray'da ne Başkan'ın ne de herhangi bir üst yönetim görevlisinin Trump Jr.’ın iddia ettiği muhbirin ismini verdiği tweetinden haberdar olmadığını söylüyor.

"İşinizi yapın ve afişe edin"

Trump'ın Pazartesi günü Kentucky eyaletindeki seçim mitinginde, Senatör Rand Paul, federal muhbir koruma yasalarına rağmen medyanın muhbirin maskesini kaldırarak açıklamasını istedi. Rand Paul, “işinizi yapın ve ismini afişe edin!” derken, Donald Trump alkışlarıyla destek verdi.

Birçok Senatör karşı çıkıyor

Salı günü Paul, bir adım daha atarak muhbirin ismini açıklamakla tehdit etti. Ancak Paul’ün meslektaşlarının çoğu, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı ile yaptığı çağrıyı detaylandırarak görevden alma sürecini başlatmaya yardım eden kişinin kimliğini ifşa etme fikrine karşı çıkıyor.

Kıdemli Senato Cumhuriyetçileri bu durumun yaratacağı emsalden endişeleniyorlar. Ortaya çıkmaktan korkma tehlikesiyle gelecekte herhangi bir yanlış yapılması durumunda bunun bildirilmesini daha az mümkün kılabilir düşüncesi hakim.

Ayrıca daha basit bir endişeleri var: kanunları çiğnememek. İşte bazı Cumhuriyetçi Senatörlerin muhbirin isminin açıklanması yönündeki düşünceleri: 

Tennessee Senatörü Lamar Alexander, “Kanunun bilgi uçuranları koruduğuna inanıyorum. Biz de yasalara uymalıyız.” ifadelerini kullandı.

Güney Dakota Senatörü John Thune, “Muhbirlere yönelik tüzüğün bir nedeni var ve yasalara saygı göstermeliyiz. Sonunda bu kişi gönüllü olarak öne çıkmaya karar verebilir." mesajını verdi. John Thune, Paul gibi senatörlerin, Meclis’in şeffaflığı olmamasından dolayı hüsrana uğradıklarını da ekledi.

Ohio Senatörü Rob Portman da yetkililerin muhbir koruma yasasına saygı göstermesi gerektiğini dile getirdi.

"Kamuoyu bilmeli"

Trump'a yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise kamuoyunun kesinlikle muhbirin kimliğini bilmesi gerektiğini söyledi.

Graham, “ABD Başkanı'nın halk tabanındaki güvenilirliğinin isimsiz bir şikayete dayanarak etkilenmesi gerektiğini düşünmüyorum. Bilgi uçuranın kim olduğunu bilmenin yerini hiçbir şey tutamaz. Diğer insanlarla ne gibi bağlantıları var? Varsa önyargılar nelerdir? Bilgi uçuranın çapraz incelemesi olmadan bunu yapamazsınız.” ifadelerini kullandı.  

"Kurulması yıllar süren bütün bir sistemi tehlikeye atarsınız"

Öte yandan, muhbirin avukatı Andrew Bakaj, Kongre üyelerini müvekkilinin kimliğini ifşa etmemesi konusunda uyardı.

Bakaj, “Kongre ve diğer kurumlar, müvekkilimin yasalarca sağlanan gizliliğini tehlikeye atarsa yalnızca kendi güvenliklerini tehlikeye atmakla kalmaz, aynı zamanda kurulması yıllar süren bütün bir sistemi tehlikeye sokar” dedi.

Bakaj, “Başkan veya herhangi bir Kongre Üyesi müvekkilimi tehlikeye sokan söylem veya eylemlerde bulunursa, şahsen sorumlu tutulacaklardır” ifadelerini kullandı.

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (0)