"Trump'ın İran yetkisinin kısıtlanmasına" onay!

ABD Temsilciler Meclisinden ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik yetkilerini kısıtlayan tasarıya onay çıktı.

DÜNYA 10.01.2020, 07:13
"Trump'ın İran yetkisinin kısıtlanmasına" onay!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik askerî yetkilerini kısıtlayan tasarıya onay verdi.

Demokrat vekil Elissa Slotkin tarafından sunulan "ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik yetkilerini kısıtlayan" tasarı, genel kuruldaki oylamada 194'e karşı 224 oyla kabul edildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Kongre'nin izni ve bilgisi dışındaki İran'a karşı askerî yetkilerinin kısıtlanmasını" içeren tasarıda, "İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi ve İran'ın Irak'taki askerî üslere düzenlendiği balistik füze saldırısı, ABD ve İran arasında ciddi bir gerginliği tetikledi." hatırlatması yapıldı.

Diğer taraftan tasarıda, Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin askerî güç kullanması durumunda Amerikan halkının kapsamlı bir açıklamayı hak ettiğinin altı çizilerek, ABD Başkanı Donald Trump'tan, "İran tarafından acil bir askerî tehdit olmadığı ve ABD Kongresinden izin alınmadığı sürece İran ile girdiği tüm askerî çatışmalara son vermesi" istendi.

Sembolik bir tasarı mı?

Öte yandan sembolik bir anlam taşıyan ve bu nedenle ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasına ihtiyaç duyulmayan "Kongre'nin izni ve bilgisi dışındaki İran'a karşı askerî yetkilerinin kısıtlanmasını" içeren tasarının, ABD Temsilciler Meclisi tarafından ABD Başkanı Donald Trump'a gönderilen "güçlü bir mesaj" olduğu vurgulandı.

Tasarıya ilişkin açıklama yapan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, "Söz konusu tasarı için bu yolu seçmemizin sebebi, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasına ihtiyaç duymamasıdır. ABD Kongresi'nin bu beyanının, başkanın veto edip etmeyeceği düşüncesiyle yok edilmesine izin vermeyeceğim." ifadelerini kullandı.

Benzer tasarı Senato'ya da gelecek

Bu arada, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senatoya da sunulan benzer bir tasarının, yakında oylanması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi talimatını vermesi, özellikle Demokrat siyasetçiler arasında tepki çekmiş, bu talimatla "ABD'nin yeni bir savaşa sürüklendiği" yönünde eleştiri getirmişlerdi.

Yorumlar (0)