Trump'ın damadından Bahreyn Kralı'na "normalleşme" hediyesi!

Trump'ın damadı olan Jared Kushner, Bahreyn Kralı İsa Al Halife'ye hediye olarak Tevrat verdi. 

DÜNYA 16.09.2020, 10:01
Trump'ın damadından Bahreyn Kralı'na "normalleşme" hediyesi!

Trump'ın damadı olan Jared Kushner, dün İsrail ile Bahreyn arasında imzalanan normalleşme anlaşmasından önce Bahreyn Kralı İsa Al Halife'ye hediye olarak Tevrat verdi. 

Beyaz Saray'da dün İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında yapılacak olan "normalleşme" anlaşmaları için resmi imza töreni gerçekleştirilmişti. 

Tören sırasında İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik birer anlaşma imzalanmıştı. Söz konusu üç ülke, Abraham Accords ismi verilen metni de imzalamıştı. 

Trump: Yeni bir Orta Doğu geliyor!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, tarihin akışının değişeceğine dikkat çekerek, senelerdir devam eden ihtilaf ve çatışmanın ardından yeni bir Orta Doğu'nun doğacağını ifade etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Trump, farklı inanç ve kökenlere sahip kişilerin huzur ve refah içerisinde bir arada bulunacağı bir düzen için kritik bir hamlede bulunulduğunu belirterek, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında imzalanan anlaşmaların yalnızca bir ay içerisinde sağlandığını söylemişti.

Trump, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in karşılıklı olarak büyükelçiler atayacaklarını, ayrıca ticaret, turizm, güvenlik ve sağlık gibi alanlarda önemli ortaklıklar kuracaklarını kaydetmişti.

"Mescid-i Aksa'ya barış gelecek"

İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in dost olduğuna dikkat çeken Trump, Abraham Accords ismi verilen anlaşmayla bütün Müslümanların İsrail'de bulunan kutsal yerlere gidebileceğini ve Mescid-i Aksa'da barış içerisinde ibadet edilebileceğini ifade etmişti.

Trump, Arap ve Yahudilerin birbirlerine husumet beslediği ve Mescid-i Aksa'ya saldırıldığına dair "yalanların" şiddet ve teröre neden olduğunu ileri sürerek, söz konusu normalleşme anlaşmaları ile bu yaklaşımların ortadan kaldırılabileceğini aktarmıştı.

Bahreyn İçişleri Bakanı: Filistin davasından vazgeçmedik

Bahreyn İçişleri Bakanı, İran'dan gelen tehditlerin artış gösterdiğini belirterek, böyle bir dönemde İsrail ile normalleşme anlaşması imzalanmasının, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile stratejik ilişkilerin gelişmesine fayda getireceğini kaydetmişti. 

Raşid bin Abdullah el Halifa, Filistin davasından asla vazgeçilmediğini aktararak, yalnızca Bahreyn'in ekonomi ve güvenlik alanlarında sahip olduğu istikrarı güçlendirmeyi hedeflediklerini söylemişti. İran'ın baskıcı bir tutum sergilediğini kaydeden Raşid bin Abdullah el Halifa, söz konusu ülkenin Bahreyn'in iç güvenliğine hasar vermeye başladığını ifade etmişti.

Yorumlar (0)