Trump'ın azli sona yaklaşıyor: Senato'da tanık dinlenmeyecek!

ABD Senatosu, Başkan Trump'ın azil yargılamasında Senato'ya tanık çağrılmasını 49'a karşı 51 oyla reddetti.

DÜNYA 01.02.2020, 12:22
Trump'ın azli sona yaklaşıyor: Senato'da tanık dinlenmeyecek!

ABD Senatosu'nda dün Başkan Donald Trump hakkında yürütülen azil yargılamasında Senato'ya tanık çağrılması hakkında yapılan tartışmalar, oylamayla sonuçlandı. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'da yapılan oylamada daha fazla tanık dinlenmesi teklifi 49 oya karşı 51 oyla reddedildi. Demokrat Partili senatörler, Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'ın Senato'ya tanık olarak çağrılmasını istiyordu.

Temsilciler Meclisi'nin 2 maddesi Çarşamba günü Senato'da oylanacak

Senato'da daha fazla tanık dinlenmeyeceğinin netleşmesinin ardından senatörler, davayı sonlandıracak oylamayı Çarşamba günü yapmaya karar verdi. Temsilciler Meclisi'nin 18 Aralık'ta oylayarak Trump'ın azledilmesini kabul ettiği "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçları, senatörler tarafından Çarşamba günü oylanacak. Tanık dinlenmesinin reddedilmesi üzerine Trump'ı Temsilciler Meclisi tarafından azleden iki maddenin kabul edilmemesi bekleniyor. ABD Başkanı, suç işlediği iddialarını reddediyor ve Demokratları bir "darbe yapmaya kalkışmak"la suçluyor.

Romney ve Collins Demokratlarla oy verdi!

Tanıkların dinlenmesi için yapılan oylamada 2012 Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Mitt Romney ve Maine Senatörü Cumhuriyetçi Susan Collins, Demokrat partililerle birlikte oy kullanarak kendi partilerinin hatlarından ayrıldı. Senato Demokratları lideri Chuck Schumer ise oylamadan sonra "Amerika bu günü maalesef Senato'nun sorumluluklarını yerine getirmediği, gerçeklerden uzaklaştığı ve sahte bir yargılama süreci yürüttüğü gün olarak hatırlayacak" diyerek tepkisini ortaya koydu. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise yargılama sürecinin bir an önce sonlandırılması gerektiğini söyledi.

John Bolton ismi neden bu kadar öne çıktı?

Cuma günü yapılan oylama, John Bolton'ın görev süresini anlattığı ve henüz yayımlanmayan kitabının bir kısmının basına sızdırılması üzerine gerçekleştirilmişti. Bolton'un kitabından sızan kısımda Trump'ın kendisini Ukrayna'ya baskı uygulaması için uyardığı ifade ediliyor. ABD Başkanı Trump hakkında açılan azil soruşturması, Temmuz ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky'yle gerçekleştirdiği bir telefon görüşmesi sonrasında açılmıştı. Görüşmede Trump'ın Zelensky'den Joe Biden ve oğlu Hunter Biden hakkında bir soruşturma açması istediği iddia edilmişti. Trump'ın Zelensky'ye "soruşturma açılmazsa 400 milyon dolarlık askeri yardımın yapılmayacağı"nı söylediği öne sürülmüştü. Bu durum ise Trump'ın dış politikayı kendi çıkarları için kullandığı tartışmasını yaratmıştı.

Times gazetesi ise Trump'ın Bolton'dan Zelensky'i arayarak Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani'yle görüşmesini sağlamasını istediğini iddia etmişti. Giuliani'nin avukatı Robert Costello ise Times'ın iddialarını yalanladı.

Rubio'nun açıklaması şaşırttı: Azil gerekli olsa da ülkeyi ikiye böler!

Bolton'ın kitabından sızan kısımlar üzerine Senato Demokratları, eski ulusal savunma danışmanının Senato'da ifade vermesi gerektiği savunmuştu ancak Senato Cumhuriyetçileri, Temsilciler Meclisi'nde "yeteri kadar tanık dinlendiği" gerekçesiyle bu teklifi reddetti. Cumhuriyetçi Senatörler Lamar Alexander ve Rob Portman, Trump'ın yaptıklarının yanlış olduğunu ancak azli gerektirecek kadar büyük olmadıklarını söylerken Marco Rubio ise Trump'ın azlinin, azil gerektirecek davranışlarda bulunmuş olsa bile ABD'yi ikiye böleceğini ve bu yüzden yapılmaması gerektiğini ifade etmişti.

Demokratların kendileriyle oy vermesini umdukları bir başka Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski ise yargılama sürecinin çok acele ettirildiği ve eksik olduğunu söyledi ve "tüm taraflara oldukça kızgın olduğunu" belirterek Demokratlarla birlikte oy vermediğini belirtti.

Pazartesi kapanış konuşmaları, Çarşamba son oylama var

Pazartesi günü Senato, davacı ve davalı makamların 4'er saatlik kapanış konuşmalarına sahne olacak. Senato'da bulunan 4 Demokrat başkan aday adayı ise bu süreyi Iowa eyaletinde yapılacak ön seçim öncesinde eyalete giderek çalışmak için kullanacak. Çarşamba günü ise Senato'nun ABD Başkanı Trump'ı aklayacak şekilde oy kullanması bekleniyor, ancak bu oyların parti hatlarına uygun şekilde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)