Trump'ın azli Senato'da!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın azil sürecine ilişkin soruşturmalara artık Senato'da devam edilecek.

DÜNYA 16.01.2020, 16:08
Trump'ın azli Senato'da!

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Trump'ın azledilmesine yönelik maddeleri Senato'ya sevk etti. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi ise Senato'daki yargılama sürecinde savcılık görevini üstlenecek isimleri belirledi. Bu gelişmelerle birlikte görevden alma soruşturmasının ilk ayağı olan Temsilciler Meclisi'ndeki kısım resmen kapanmış oldu.

Süreç, Demokrat Parti'nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da adeta bir mahkemede yargılama şeklinde devam edecek. Trump'a yöneltilen iki suçlama: "görevi kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek". Peki, yaklaşık iki hafta sürmesi beklenen süreç nasıl işleyecek?

Kimler savcılık yapacak?

ABD Senato yasal sürecine göre azil soruşturmasına yönelik savcılık yapacak isimleri Temsilciler Meclisi Senato'ya bildiriyor. Meclis Başkanı Nancy Pelosi bu isimleri açıkladı. Trump'ın Temsilciler Meclisi'ndeki soruşturmasını yöneten İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff ve azil maddelerini onaylayan Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler 7 kişilik ekibin lideri olacak.

Schiff ve Nadler dışındaki diğer 5 kişi ise şöyle: California Milletvekili Zoe Lofgren (72), New York Milletvekili Hakeem Jeffries (49), Florida Milletvekili Val Demings (62), Colorado Milletvekili Jason Crow (40) ve Texas Milletvekili Sylvia Garcia (69).

Formaliteler

Senato Sekreteri Julie Adams ise Senato olarak Trump'ın azlinin istenmesindeki "görevi kötüye kullanma" ve "Kongre'nin işleyişini engelleme" maddelerini duymaya hazır olduklarını bildirecek. Bunun sonrasında Senato'da yapılacak oylama ile inceleme yapılıp yapılmayacağı karara bağlanacak.

Karara bağlanmasının ardından Senato, azil süreciyle ilgili yargılamanın başlayacağından Yüksek Mahkeme Baş Yargıcı John Roberts'ı bilgilendirecek. Baş Yargıç geldikten sonra senatörler sürecin her şeyiyle anayasa ve yasalara uygun, tarafsız ve adil bir şekilde ele alınacağı konusunda yemin edecekler.

Trump sürece dahil oluyor mu?

Tanıklık sürecinin ne zaman başlayacağı ise oylamalarla belirlenecek. Şu ana dek hakkında azil soruşturması başlatılan hiçbir ABD Başkanı yargılamalara bizzat katılmasa da bürokratik işlemler sonrası Trump'a davetiye yollanacak.

Senato'nun kararına göre Trump'ın görevden alınmasını savunan ve savunmayan iki taraf da tanıklarını getirecek. Bundan bir süre önce eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, Senato'dan çağrılmaları durumunda ifade vereceklerini açıklamışlardı.

İddia ve savunma makamlarının ifadelerinin ardından azil sürecini yönetenler söz alacak ve ardından da senatörler değerlendirme yapacak.

Azil maddeleri ayrı ayrı oylanacak!

Senatörler Trump'ın görevden alınmasına ilişkin 2 azil maddesini ayrı ayrı oylayacak. Azlin gerçekleşmesi için oylamada Senato'nun üçte iki çoğunluğu bulması gerekiyor. Bu da 100 senatörün 67'sinin "evet" oyu vermesi anlamına geliyor. Şu anda Senato'da 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat ve 2 bağımsız senatör yer alıyor.

Yorumlar (0)