Trump'ın azil süreci oylaması başladı!

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump hakkındaki azil soruşturması dâhilinde bugün ilk defa oylama yapıyor. Sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceği ve atılması gereken adımlara ilişkin detayları içeren tasarı 435 sandalyeli meclisin oyuna sunuluyor.

DÜNYA 31.10.2019, 17:02 31.10.2019, 17:27
Trump'ın azil süreci oylaması başladı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın azil sürecini resmen başlatacak tasarıya ilişkin oylama, sürecin şu anda Kongre’deki iki parti içerisinde ne kadar desteğe sahip olduğunun ilk resmî testi olması açısından önem taşıyor. 435 sandalyeden 224’ünü elinde bulunduran Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk parti konumunda bulunuyor ve tasarının geçmesi için salt çoğunluk yeterli oluyor.

Tasarı, azil süreci dâhilinde kamuoyuna açık Kongre oturumları gerçekleştirilmesi ve kapalı kapılar ardındaki toplantıların dökümlerinin yayınlanması çağrısını içeriyor. Söz konusu tasarı, süreç ilerlerken Cumhuriyetçi milletvekilleri ve Trump’ın sahip olacağı hakları listeliyor.

Demokratlar, Cumhuriyetçiler tarafından Trump’ın haklarını çiğnemek ve süreci çok gizli yürütmek ile suçlanıyordu. 

ABD Anayasası, azil soruşturması hususundaki temel kuralları belirlemede Temsilciler Meclisi’ne geniş yetkiler sunuyor.

Soruşturmalara ilişkin Meclis kurallarına uyduklarını savunan Demokratlar, Trump’a karşı yürüttükleri bu girişimin parçası olarak kamuoyuna açık oturumlar gerçekleştirecekleri sözünü verdi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında 25 Temmuz'da yapılan tartışmalı telefon görüşmesi, ABD Kongresindeki Demokratların Trump'a yönelik azil soruşturması açmasına neden olmuştu.

Trump'ın, Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'nın en muhtemel Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın oğlunu soruşturmasını istediği öne sürülmüştü. Trump ise Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş, "Zelenskiy ile ne konuştuğumun önemi yok. Birileri Biden'ı araştırmalı." ifadelerini kullanmıştı.

ABD basınındaki haberlerde, Trump'ın Ukrayna liderine, ancak Biden ve ailesini soruşturması durumunda yardım edeceğini söylediği belirtilmiş, Demokratlar, bu iddialar üzerine azil soruşturması başlatmıştı. Trump ise telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık yardımların askıya alındığını söylemişti.

Beyaz Saray ise görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında bir ilişki olmadığını savunmuştu.

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu konu (azil soruşturması) hakkında her gün daha fazla şey öğrendikçe, şu anda olanların bir azil değil bir DARBE olduğu sonucuna varıyorum. Bu darbe, halkın gücünü, oylarını, özgürlüklerini, anayasal haklarını, dinlerini, askerlerini, sınırdaki duvarlarını ve ABD vatandaşı olarak tanrı vergisi vatandaşlık haklarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor." ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)