Trump'ın avukatı ifadeye çağrıldı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani, "Ukrayna görüşmesi" için ifadeye çağrıldı. Trump, kendisi hakkında azil soruşturması açılmasına yol açan telefon görüşmesini rapor eden muhbirin kimliğini bulmaya çalıştıklarını ifade etti.

DÜNYA 01.10.2019, 09:40
Trump'ın avukatı ifadeye çağrıldı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani, Temsilciler Meclisi tarafından "Ukrayna görüşmesi" için ifadeye çağrıldı.

Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler, İstihbarat ve Denetim komiteleri, Giuliani için ayrı ayrı ifade çağrısında bulundu.

Çağrıda, Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile temmuz ayında gerçekleştirdiği ve Ukrayna'dan "Demokrat Joe Biden ve ailesini soruşturmalarını istediği" ileri sürülen telefon görüşmesi hakkında Giuliani'nin bilgi vermesi istendi. 

Giuliani'nin kendisinden istenen belgeleri, 15 Ekim gününe kadar ilgili makamlara teslim etmesi gerektiği de ifade edildi.

"Muhbirin kimliğini tespit etmeye çalışıyoruz"

Trump, yeni Çalışma Bakanı Eugene Scalia'nın Beyaz Saray'daki yemin töreninin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Kendisi hakkında azil soruşturması açılmasına yol açan telefon görüşmesine ilişkin muhbir raporunda yanlış bilgilerin yer aldığını kaydeden Trump, "Muhbirin kimliğini tespit etmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

New York Times'tan yeni iddia!

Diğer yandan The New York Times gazetesi, konuyla ilgili iki kaynağına dayandırdığı haberinde, Trump'ın Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile son dönemde gerçekleştirdiği bir telefon görüşmesinde, Rusya soruşturması konusunda yardım istediğini ileri sürdü.

Söz konusu iddiaya göre, Trump, Morrison'dan Rusya soruşturmasının yeniden gözden geçirilmesi ve bu soruşturmayı itibarsızlaştırma hususunda Avustralya'nın ABD Adalet Bakanı William Barr'dan yardım etmesini talep etti. 

Ne olmuştu?

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, 20 Eylül Cuma günü yaptığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile temmuzda gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, bu ülkeden "Demokrat başkan aday adayı Joe Biden'in oğlunu soruşturmalarını" istediğini iddia etmişti.

Trump, söz konusu iddiaların ardından Zelenskiy ile gerçekleştirdiği görüşmenin tamamen usullere uygun olduğunu belirterek, "Zelenskiy ile ne konuştuğumun önemi yok. Birileri Biden'ı araştırmalı." demişti.

ABD basını, Trump'ın Ukrayna liderine yalnızca Biden ve ailesini soruşturması halinde yardım edeceğini söylediğini yazmış, Demokratlar bu iddianın ortaya çıkmasının ardından azil soruşturmasını başlatmıştı. Trump ise telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık yardımların askıya alındığını bildirmişti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, söz konusu görüşmede Trump'ın ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiğine dikkat çekerek, Trump hakkında resmî azil soruşturması sürecine başladıklarını kaydetmişti.

Beyaz Saray ise görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlar ile görüşme arasında bir bağlantı olmadığını ifade etmişti.

2020'de yapılacak ABD başkanlık seçimleri için Demokrat Partinin en güçlü adayı konumunda olan Joe Biden, "Eğer ortaya çıkan bu haberler doğruysa, Başkan Trump'ın gücünü suistimal etme ve ülkemizi aşağılamak konusunda inebileceği seviyenin bir sınırı yok" açıklaması yaptı. Biden son yaptığı sosyal medya paylaşımında Trump'ın yabancı bir hükümetten yine destek almaya çalıştığını söyleyerek ona Beyaz Saray'ı 4 yıl daha emanet edemeyiz." demişti.

Yorumlar (0)