Trump imzaladı! Varlıkları donduruldu

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’ya ait ABD'deki tüm varlıkların dondurulmasını öngören başkanlık kararnamesine imza attı.

DÜNYA 06.08.2019, 08:25 06.08.2019, 08:27
Trump imzaladı! Varlıkları donduruldu

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve yönetiminin meşruiyetini kabul etmeyen ABD yönetimi, Maduro üzerindeki baskıyı daha da artırmak için yeni bir girişimde bulundu. 

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasıyla yayımlanan Venezuela'ya ilişkin başkanlık kararnamesini kamuoyuna duyurdu.

Kararname, 'Venezuela Devletinin Varlıklarının Dondurulması' başlığıyla yayımlandı. Söz konusu kararnamede, "Venezuela’nın ABD'deki tüm mal varlıkları ve bu varlıklara dahil olan çıkarları bloke edilmiştir; bunlar transfer edilemez, ihraç edilemez, geri çekilemez ya da ticareti yapılamaz." ifadeleri kullanıldı.

Bu kararname ile Venezuela yönetiminin 'ekonomik bir blokaj' altına alınacağı ifade edildi. Trump yönetimi, ABD'den Caracas'la yapılabilecek ekonomik işlemleri tamamen engellemiş oldu.

Venezuela yetkilileriyle yapılacak işlemler de kısıtlandı

Diğer bir yandan, aynı kararname ile Venezuela yönetimindeki tüm yetkililerle insani yardımlar hariç yapılacak tüm işlemlere de kısıtlama getirildi.

Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'ya blokaj veya karantina uygulayabileceğini açıklamıştı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu meşru görmeyen, kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido öncülüğündeki muhalifler, açık bir şekilde ABD yönetimi tarafından destekleniyor.

ABD, tarihinin en ciddi siyasi krizi ile karşı karşıya olan Venezuela'yı birçok defa askeri müdahale ile tehdit etmişti.

Venezuela'da ne oluyor?

Venezuela şu anda en büyük ekonomik ve insani krizlerinden birini yaşıyor. Yirmi yıllık yetersiz ekonomik politikaların ardından enflasyon 2018’in sonunda yüzde 1 milyonu aştı ve üç milyondan fazla Venezuelalı, yedi çocuktan birini yetersiz beslenmeye mahkûm eden kıtlıktan kaçmak amacıyla ülkeyi terk etti.

Bu arada cinayet oranı, her 100 binde 80 kişiyi geçti. Böylece Venezuela, Latin Amerika’nın en tehlikeli ülkesi haline geldi. Yıllardır sık rastlanan büyük elektrik kesintileri, artık telafi edilemez seviyeler ulaştı. Durum gerçekten umutsuz ve ne yazık ki daha da kötüye gidebileceğine dair sinyaller var.

Ulusal Meclis, Juan Guaido’yu bu yılın ocak ayında geçici cumhurbaşkanı olarak atadı ve bu da Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya doğrudan bir meydan okuma oldu.  İç kriz olarak başlayan şey, çarpıcı bir şekilde tehlikeli boyutlara ulaştı. Guaido, o zamandan beri birkaç Batı ve Latin Amerika ülkesi ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklendi. Birçok kez halkı ve orduyu Maduro’ya karşı ayaklanmalara katılmaya çağırdı. 

Rusya, Caracas’ta askeri personel görevlendirerek Maduro’ya olan desteğini iki katına çıkardı. ABD yönetimi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu meşru görmeyen, kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido öncülüğündeki muhalifleri destekliyor. ABD Başkanı Donald Trump, Maduro’nun iktidarına son vermek için Venezuela topraklarına askeri müdahalede bulunmaya istekli olduğunu açıkça belirtti. Bu noktada herhangi bir yabancı askeri müdahale, ülkede tam anlamıyla bir kaos yaratabilir. Venezuela, 2001’de ABD tarafından işgal edilen Afganistan’ın kaderini paylaşabilir.
 

Yorumlar (0)