Trump hakkında yazışmalar sızdı: Beceriksiz...

Daily Mail gazetesinde, İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Sir Kim Darroch'a ait diplomatik yazışmalar olduğu iddia edilen metinler yayımlandı. Metinlerde İngiliz Büyükelçinin, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'beceriksiz' olduğuna dair ifadeleri bulunuyor.

DÜNYA 07.07.2019, 09:58 07.07.2019, 10:02
Trump hakkında yazışmalar sızdı: Beceriksiz...

Daily Mail gazetesi, İngiltere'nin Washington Büyükelçisi Sir Kim Darroch'ın diplomatik yazışmaları olduğunu iddia edilen metinler yayımladı.

Darroch'ın, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'beceriksiz' olduğu ve görevini 'utanç' içinde sonlandırma riski bulunduğu şeklinde rapor yazdığı ileri sürüldü.

Habere göre, İngiliz Büyükelçinin ABD Başkanı hakkındaki görüşlerini yansıtan diplomatik yazışmaların birinde şu ifadeler yer aldı:

"Trump yönetiminin esasen daha normal, daha az işlevsiz, daha az tahmin edilemez, daha az hizipçi, diplomatik olarak da daha az sakar ve beceriksiz olacağına inanmıyoruz." 

"Trump yönetimi skandallar nedeniyle çökebilir"

Trump yönetimindeki Beyaz Saray'ın 'yetkin' olarak görüleceğini düşünmediğini ifade eden Darroch, ayrıca mevcut idarenin 'utanç içinde sona ermesine neden olabilecek bir şeylerin ortaya çıkabileceğini' bildirdi. 

Trump yönetiminin skandallar nedeniyle çökebileceğine dikkat çeken Darroch, yine de İngiliz hükümetini Trump'ı 'silmemeye' çağırdı.

"Sağlam bir şekilde alevlerin içinden çıkabilir"

ABD Başkanının hayatının çoğunu skandallarla geçirdiğini ancak her zaman ayakta kaldığını kaydeden İngiliz Büyükelçi, "Trump, (Arnold) Schwarzenegger gibi Terminator'ün final sahnesinde dayak yemiş ancak sağlam bir şekilde alevlerin içinden çıkabilir." ifadesini kullandı.

ABD Başkanının 'bir şey söyleyip tamamen tersini yapma riski olduğuna' işaret eden Darroch, Trump'la iletişim kurmak için düşüncelerin basitleştirilmesi hatta açıkça söylenmesi gerektiğini kaydetti. 

"İngiliz halkı, büyükelçilerimizden dürüst olmalarını bekler"

İngiltere Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, sızıntıya ilişkin değerlendirmede bulundu. Yetkili, "İngiliz halkı, büyükelçilerimizden bakanlara (görev yaptıkları) ülkelerdeki politikalara ilişkin dürüst ve yalın değerlendirme sunmalarını bekler." diye konuştu.

Elçilerin görüşlerinin her zaman bakanların ya da hükümetin görüşleri anlamına gelemeyeceğini belirten yetkili, "Onlara samimi olmaları için para ödüyoruz." dedi. 

ABD Büyükelçisinin de İngiliz hükümeti ve yetkilileri hakkında yazışmalar yaptığını vurgulayan yetkili, iki ülke arasındaki ilişkilerin sızıntılara dayanacak kadar güçlü olduğunu bildirdi. 

65 yaşında olan Darroch, Trump'ın seçim zaferinden 10 ay önce Ocak 2016'da İngiltere'nin Washington Büyükelçisi olarak görevlendirilmişti. 

Yorumlar (0)