Trump, Filipinler'le anlaşmanın iptalini "umursamıyor"!

ABD Başkanı Trump, Filipinler'in Ziyaretçi Güçler Anlaşması'nı iptal etmesini "umursamadığını" söyledi.

DÜNYA 13.02.2020, 11:54
Trump, Filipinler'le anlaşmanın iptalini "umursamıyor"!

ABD ve Filipinler arasında 1999'da imzalanan ve ABD askerlerinin Filipinler'de konuşlandırılmasını sağlayan "Ziyaretçi Güçler Anlaşması" (VFA), Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin isteği üzerine 180 gün içinde iptal edilecek. Filipinler lideri, uyuşturucuyla mücadelenin başındaki eski polis şefinin ABD'ye girmesine izin verilmemesi üzerine böyle bir adım atabileceğini söylemişti.

"Böylesi bir adım çok fazla tasarruf yapmamızı sağlar"

Duterte'nin Salı günü yaptığı açıklama hakkında ABD Savunma Bakanı Mark Esper "talihsiz" değerlendirmesinde bulunurken Filipinler'in başkenti Manila'da bulunan ABD Büyükelçiliği, "Önemli sonuçları olan ciddi bir adım" demişti. ABD Başkanı Donald Trump ise konu hakkındaki değerlendirmesinde "Böyle bir şey yapma isteklerini pek umursamıyorum, böylesi bir adım çok fazla tasarruf yapmamızı sağlar" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'da konuşan Trump, diğer ABD'li yetkililerin aksine 180 gün içinde durumu değiştirmek için adım atılması gerektiğini düşünmediğini ise "Benim görüşlerim diğerlerinden farklı" dedi. Savunma Bakanı Esper, Filipinler'in kararının değiştirilmesi gerektiğini çünkü Washington yönetimi ve bölgedeki müttefiklerinin Çin'i "uluslararası kurallara" bağlı kalması için birlikte baskılaması gerektiğini söylemişti.

Trump, DEAŞ'la mücadeleyi anımsattı

ABD Başkanı, 2016'daki seçim sürecinden beri dünyanın birçok yerinde bulunan Amerikan askerlerini ülkeye geri döndürmek istediğini ve müttefiklerinin Amerikan askeri koruması karşısında daha büyük miktarlarda ödeme yapmaları gerektiğini söylüyor. Filipinli lider Duterte'yle "çok iyi ilişkileri" olduğunu öne süren Trump, ABD'nin Filipinler'deki DEAŞ militanlarıyla mücadelede büyük katkısının olduğunu söyledi ve "Neler olacak bekleyip göreceğiz" dedi.

Duterte'nin kararı, ABD'yi zora sokuyor

Eski Amerikan mandası olan Filipinler'de Amerikan askeri barındırılmasını sağlayarak Asya'daki güç dengelerini önemli ölçüde kontrol altında tutan VFA'nın Duterte tarafından tek taraflı iptali, Washington yönetiminin Asya-Pasifik bölgesinde asker barındırması konusunu büyük sıkıntıya sokuyor. ABD, son zamanda Güney Kore ve Japonya'daki askerlerinin bölgede kalmaya devam etmesi konusunda iki ülkeyle büyük bütçe anlaşmazlıkları yaşamıştı.

Yorumlar (0)