Trump, Davos'ta Salih ve Barzani'yle görüştü

ABD Başkanı Trump, Davos'ta Irak Cumhurbaşkanı Salih'le Irak'taki yabancı güçlerin varlığı ve azaltılması konusunu görüştü. Trump ayrıca IKBY Başkanı Barzani'yle de bir araya geldi.

DÜNYA 22.01.2020, 16:40 22.01.2020, 17:49
Trump, Davos'ta Salih ve Barzani'yle görüştü

Irak Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve ABD Başkanı Donald Trump'ın İsviçre'nin Davos kentinde yapılan 50. Dünya Ekonomik Forumu'nda bir araya geldiğini açıkladı. İki liderin görüşmesinde Irak ve Ortadoğu'daki istikrar ve barış ortamı için daha fazla çalışılması ve iki ülke arasındaki işbirliğinin yoğunlaştırılması için uzlaşıldığı belirtilirken aynı zamanda Irak'ın bir "çekilme sahası olmaması" için konuşulduğu açıklandı.

Irak'tan yapılan açıklamada ülkedeki yabancı güçler hakkında da görüşüldüğü ve bu güçlerin azaltılmasıyla birlikte "Irak halkının ulusal egemenliğin korunması, güvenlik ve istikrarın sağlanması" hakkında da fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Barzani'yle de bir araya geldi

ABD Başkanı Trump, Irak Cumhurbaşkanı Salih'ten önce Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani'yle de görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeden önce Trump ve Barzani, basın mensuplarına kısa açıklamalarda bulundu.

Trump, IKBY'nin başkenti Erbil'le Washington arasında çok iyi ilişkiler olduğunu belirtti ve "Çok enteresan bir bölge ve bizim de çok muhteşem ilişkilerimiz var" diye konuştu. ABD Başkanı, IKBY lideriyle daha önce de buluşmayı planladıklarını açıkladı.

"Kurulan güvenli bölgenin korunması konusundaki katkılarından dolayı Barzani'ye teşekkür ediyorum"

ABD Başkanı Trump, Barzani'yle buluşmasında kuzey Suriye'de oluşturulan güvenli bölge hakkında "Bu konuda Türkiye ile çok iyi bir anlaşmaya vardık ki bunu başka bir ülkenin gerçekleştirmesi uzak bir ihtimaldi. Kurulan güvenli bölgenin korunması konusundaki katkılarından dolayı (Barzani'ye) teşekkür ediyorum" derken Suriye'de asker bulundurmalarının sebebinin petrol kuyularını DEAŞ'tan korumak olduğunu "Çünkü petrolü oradan çıkarıyoruz ve üzerinden çalışıyoruz. Oranın güvenliğini çok iyi bir şekilde sağlıyoruz. Elimizde binlerce tutuklu DEAŞ'lı var ve DEAŞ'ı tamamen yendik" ifadeleriyle vurguladı.

Açıklamada söz alan Barzani de DEAŞ'la mücadeleyi birlikte yaptıklarını, en başta terörle mücadele olmak üzere birçok alanda IKBY'yle işbirliği için ABD ve Trump'a çok teşekkür ettiğini belirtti.

Toplantının basına kapalı yürütülen kısmı hakkında bir açıklama yapılmadı.

Yorumlar (0)