Trump davası hakkında Cumhuriyetçilerden "siyasi cadı avı" tepkisi

ABD'de Donald Trump hakkında açılan davaya ilişkin Cumhuriyetçilerden sert mesajlar geliyor. Davanın "siyasi bir cadı avı" olduğunu kaydeden Florida Valisi Ron DeSantis, "Herhangi bir yakalama talebini reddedeceğiz." dedi. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise, "Kimse hukuktan üstün değil." şeklinde görüş belirtti.

DÜNYA 31.03.2023, 20:29 Hakan Öksüz
Trump davası hakkında Cumhuriyetçilerden "siyasi cadı avı" tepkisi

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik yürütülen "sus payı ödemesi" soruşturması büyüyor. New York Büyük Jürisi'nin Trump ile ilgili iddianame hazırlamasını eleştiren Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, "Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, resmen 2024 seçimlerini etkilemeye çalışıyor. Ülkeye onarılamaz bir zarar verdiğinin farkında değil. Daha önce benzerine rastlamadığımız şekilde yetki istismarı yapıyor. Bu suçlama, seçimlere müdahaleden başka bir şey değil." dedi.

Trump'ın rakibi Cumhuriyetçi DeSantis, davayı eleştirdi

Florida Valisi Cumhuriyetçi Ron DeSantis ise Trump'a yönelik suçlamaların, "hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlali" olduğunu belirtti. 

2024 seçimlerinde Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'deki rakibi olacağı tahmin edilen DeSantis, "Trump hakkındaki suçlama, Amerikanca bir tutum değil. Suçlamayı yapan Manhattan Bölge Savcısı, George Soros tarafından destekleniyor. Trump siyasi bir rakip olarak görüldüğü için hedef alınıyor. Florida idaresi, Trump'ın teslim olmasına ilişkin herhangi bir talebi reddedecektir." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçilerden peş peşe tepkiler: "Siyasi cadı avı"

2024'teki başkanlık seçimlerinde aday olan Cumhuriyetçi Nikki Haley, hazırlanan iddianamenin "intikam" koktuğunu belirtti. Cumhuriyetçi Parti'nin Temsilciler Meclisindeki çoğunluk lideri olan Steve Scalise, "Demokratlar, hükümeti militarize ederek siyasi rakiplerini elemeye çalışıyor." dedi. Cumhuriyetçi milletvekili James Comer, davadan "siyasi cadı avı" olarak bahsetti. Marjorie Taylor-Greene ise New York'a gideceğini ve salı günü davayı protesto edeceğini kaydetti.

Marjorie Taylor-Greene

Trump karşıtı Pelosi: "Kimse hukuktan üstün değil"

Trump karşıtlığıyla tanınan eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise Büyük Jüri'nin soruşturmasını destekledi. Yasalar uyarınca harekete geçildiğini belirten Pelosi, "Trump hukukun üzerinde değil. Herkes, masumiyetini kanıtlamak için mahkemeye çıkabilmelidir. Bu bir haktır. Eski başkanın, sisteme saygısının göstererek bu hakkını kullanacağını tahmin ediyorum." dedi.

Yorumlar (0)