Trump çirkinleşti, İsrail tüy dikti!

ABD Başkanı Donald Trump'ın "yüz karası" diyerek İsrail'den ülkeye sokulmamasını istediği Amerikalı Müslüman Konrge Üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'a İsrail'den giriş yasağı getirildi.

DÜNYA 15.08.2019, 20:21
Trump çirkinleşti, İsrail tüy dikti!

İşgalci İsrail, ABD Başkanı Donald Trump'ın çağrısı üzerine Amerikalı Müslüman Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkeye girişini yasakladı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e de gitmeyi planlayan Demokrat Kongre'nin Müslüman üyeleri, daha önce İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştirmişlerdi.

İsrail eleştiriyi kaldıramadı!

İsrail İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail devletine zarar vermek isteyenlere ülkeye giriş izni verilmesi düşünülemez" ifadelerini kullanıldı.

Daha önce İsrail'de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi'nin herhangi bir üyesi hakkında böyle bir karar alınmamıştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın çağrısı üzerine ABD Kongresi'nin iki üyesinin İsrail'e alınmaması bir ilk oluyor.

İsrail yasaları, ülkeye yönelik ekonomik, kültürel ve akademik boykot faaliyetlerine destek veren yabancılara ülkeye giriş vizesi verilmemesine imkân sağlıyor.

Amerikalı Müslüman Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın; Boykot, Tecrit, ve Yaptırımlar Hareketi'ni destekledikleri biliniyor.

Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) giderek daha fazla destek alan hareket, İsrail'e yönelik çeşitli boykot faaliyetlerini destekliyor.

Amerikan medyasında yayımlanan haberlere göre ABD Kongresi üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar, Kudüs'ü de kapsayacak gezilerine Pazar günü başlayacaktı. Rashida Tlaib, ziyaretini iki gün daha uzatacak ve bir Filistin köyünde yaşayan babaannesini de ziyaret edecekti.

Trump İsrail'e çağrı yapmıştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump da İsrail'e, Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkeyi ziyaret etmelerini yasaklaması çağrısı yapmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada iki Kongre üyesiyle ilgili olarak, "İsrail'den, tüm Yahudilerden nefret ediyorlar. Onların düşüncelerini değiştirecek hiçbir şey söylenemez ya da yapılamaz." demişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla yakın ilişkisi bilinen ABD Başkanı Donald Trump daha önce de sık sık Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ı eleştirmiş, onlara yönelik "ırkçı" bazı suçlamalarda bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump bir kez iki Kongre üyesi için, "Ailelerinin doğduğu ülkelere gitsinler" demişti.

Amerika Başkanı Donald Trump'ın eleştirdiği Kongre üyelerinden lhan Omar, Somali doğumlu.

İsrail'in Amerika Büyükelçisi Ron Dermer ise geçen ay Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkelerini ziyaretine izin vereceklerini belirtmişti.

Yorumlar (0)