Trump: Çin hakkında soruşturma yapıyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, "Çin'e ilişkin çok ciddi soruşturmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 28.04.2020, 09:23
Trump: Çin hakkında soruşturma yapıyoruz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının ilk çıktığı yer olan Çin'de durdurulabileceğini vurgulayarak, "Çin'e ilişkin çok ciddi soruşturmalar yapıyoruz. Çin'in yaptıklarından mutlu değiliz, gelinen bu noktadan mutlu değiliz." dedi.

Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 ile mücadelede gelinen noktayı ve son gelişmeleri değerlendirdi.

Vaka sayıları düşük mü gösteriliyor?

Amerika Birleşik Devletleri'nde koronavirüs vakalarının rapor edilenden daha çok olduğu iddialarına ilişkin ABD Başkanı Donald Trump, "Söyleyebileceğim tek şey biz rakamları çok doğru bir şekilde bildiriyoruz. Diğer ülkelere bakarsanız, mesela Çin'e bakın ben bunların doğru rakamları aktardıklarını düşünmüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in virüsü bilerek yaydığı iddiaları...

"Çin'in virüsü bilerek yaydığı" suçlamalarına ilişkin ise ABD Başkanı Donald Trump, "Çin'e ilişkin çok ciddi soruşturmalar yapıyoruz. Çin'in yaptıklarından mutlu değiliz, gelinen bu noktadan mutlu değiliz. Biz virüsün ilk çıktığı yerde durdurulabileceğini düşünüyoruz. Çin, bunu çok hızlı bir şekilde durdurabilirdi ve bu salgın tüm dünyaya sıçramazdı." ifadelerini kullandı.

Test konusunda da Amerika Birleşik Devletleri'nin diğer tüm ülkelerden daha iyi durumda olduğunu vurgulayan ABD Başkanı Donald Trump, "Amerika Birleşik Devletleri şu ana kadar 5,4 milyondan fazla koronavirüs testi yaptı." bilgisini verdi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını yüzünden okulların da kapatıldığını hatırlatan ABD Başkanı Donald Trump, "Birçok vali, bu akademik yıl için öğrencilerinin okula dönmeyeceklerini düşünüyor. Fakat ben birçok okulun kısa süre içerisinde açılacağını düşünüyorum." yorumunda bulundu.

Trump yönetiminin yol haritası

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın eyaletlerin koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesine yönelik yayımladığı 3 aşamalı plana yeni eklemeler yapıldığını da açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, eyaletlerin test kapasitesine yönelik yeni bir yol haritası oluşturduklarını belirterek, "Test kapasitemizi hızlı bir şekilde artırıyoruz. Eyaletlerin ekonomilerini tekrar faaliyete geçirmeden önce yeterli sayıda test yaptığımızdan emin olmalıyız." dedi.

3 aşama

Beyaz Saray'ın yayımladığı yol haritası ise 3 aşama idi. Bunun ilk aşamasında, testler için uygun alt yapının oluşturulması, özel sektörün test geliştirilmesi için harekete geçirilmesi, ticari ve araştırma laboratuvarların test kapasitelerinin artırılması gibi maddeler yer alıyor.

İkinci aşamada ise hem kamu hem de özel sektörün test alt yapısının belirlenmesi ve artırılması ile tedarik zincirinin güçlendirilmesi bulunuyor.

Planın son aşamasında ise test planlarının desteklenmesi için valiler ile federal yönetim arasında iş birliği sağlanması amaçlanıyor.

Dezenfektan konusunda sorumluluk almak istemiyor

Geçen hafta yaptığı, "koronavirüs tedavisi için belki vücuda dezenfektan enjekte edebiliriz" önerisinin ardından bazı eyaletlerde insanların Trump'ın tavsiyesine uyduğunu ve tavsiyeyi uyguladığının hatırlatılması üzerine Trump, "Bunu neden yapıyorlar bilemiyorum." karşılığını verdi.

Bir gazetecinin, "Peki bu konuda sorumluluk alır mısınız?" sorusunu ise ABD Başkanı Donald Trump, "Hayır, almam." cevabını verdi.

Beyaz Saray'ın "brifing" bilmecesi 

Diğer taraftan bugün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump'ın katılımı ile bir basın toplantısı yapılıp yapılmayacağı ülke gündeminde günün konusu oldu.

Beyaz Saray'ın pazartesi günkü programında saat 17.00 için planlanan basın toplantısına ilişkin sabah saatlerinde Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, Fox televizyonuna, "Bugün basın toplantısı olmayacak." açıklamasında bulundu.

Bunun üzerine Beyaz Saray programı yeniden düzenledi ve brifing yeni programda kaldırıldı.

Fakat Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, günün ilerleyen saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada basın toplantısının aynı saatte yapılacağını ilan etti.

Yorumlar (0)