Trump, BAE ve Yunanistan'a SİHA verecek

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ı susturması ve Libya’da BAE’ye karşı üstünlük elde etmesinin ardından ABD, 1987’de imzalanan FTKR Anlaşması’nı bypass ederek bu iki ülkeye SİHA verecek.

DÜNYA 14.06.2020, 10:20
Trump, BAE ve Yunanistan'a SİHA verecek

Amerika Birleşik Devletleri’nde Trump yönetimi Soğuk Savaş dönemi anlaşmalarını bir bir bypass ediyor. 

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayı başında INF’den (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması) çekilen ABD, şimdi de 34 ülkenin taraf olduğu 1987 tarihli FTKR (Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi) anlaşmasını yeniden yorumlama suretiyle bypass ederek Orta Doğu’ya yaptığı silah satışlarına silahlı insansız hava aracı teknolojisini eklemek istiyor.

1987 yılında Sovyetler Birliği'yle imzalanan ancak SSCB’nin dağılması sonrası Rusya’nın taraf olduğu INF’den (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması) ABD’nin ayrılması Rusya’dan tepki görmüş, NATO ABD’nin INF’den ayrılmasında Rusya’nın sorumlu olduğunu açıklamıştı.

ABD’nin FTKR anlaşmasını yeniden yorumlayarak bypass etmesinin temelinde Libya’da Birleşik Arap Emirliklerinin Türk SİHA’ları karşısında hezimet yaşaması ve Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın Türk SİHA’ları karşısında korku yaşamasının yattığı değerlendiriliyor.

Reuters haber ajansı haberini, savunma sanayiinden 3 yöneticiye ve bir Amerikalı yetkiliye dayandırarak hazırladı. Reuters haberinde, 34 ülkenin taraf olduğu 1987 tarihli FTKR (Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi) anlaşmasını Trump yönetiminin yeniden yorumlayarak İHA (insansız hava aracı) ve SİHA (silahlı insansız hava aracı) üretimi yapan Amerikan savunma şirketlerinin Orta Doğu’ya ve Yunanistan’a satış yapmasının önündeki engeli kaldıracak. 

Trump yönetiminin Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi Anlaşması’nı işine geldiği gibi yeniden yorumlamasıyla, MQ9-Reaper gibi gelişmiş silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ve Ürdün gibi ülkelere satmanın önünü açacak. Körfez bölgesi son dönemde Amerika Birleşik Devletleri’nin rekor sayıda silah alımı yapmasıyla dikkat çekiyor.

Pentagon destekli

Reuters’e beyanatta bulunan Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Savunma Teknolojisi Güvenliği Yönetimi Direktörü Heidi Grant, Amerikan ordusunun silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile insansız hava araçlarının (İHA) daha fazla ülkeye satılması konusunda ziyadesiyle istekli olduğunu belirtti.

Pentagon Savunma Teknolojisi Güvenliği Yönetimi Direktörü Heidi Grant’ın beyanatında şu ifade dikkat çekiciydi:
“Amerika Birleşik Devletleri’nin İHA (insansız hava aracı) ve SİHA (silahlı insansız hava aracı) satabilmesi hem müttefik orduların güçlenmesine büyük katkıda bulunacak hem de diğer ülkelerden alımların önüne geçecek.”

ABD Savunma Bakanlığı Savunma Teknolojisi Güvenliği Yönetimi Direktörü Heidi Grant, Türkiye’nin tepki göstermesinin beklendiği bu hamleye kılıf olarak “terörizmle savaş, sınır kontrolünün sağlanması, diğer tehditlerin ABD’ye ulaşmadan engellenmesi”ni gösterdi.

ABD son olarak Orta Doğu’daki planını hayata geçirebilmek amacıyla DEAŞ’ı yaratmış ve “DEAŞ’a karşı mücadele” bahanesiyle Türkiye için çok büyük tehdit oluşturacak bir hamle yaparak PKK/YPG’ye on birlerce tır silah vermişti.

Beyaz Saray’da önemli toplantı

Diğer taraftan silahlı insansız hava aracı (SİHA) teknolojisinin, aralarında BAE ve Yunanistan’ın da bulunduğu diğer ülkelere ihracına ilişkin politika değişikliğinin 16 Haziran’da Beyaz Saray’da yapılacak ulusal güvenlik toplantısında masaya yatıracağı belirtiliyor. Ulusal Güvenlik Toplantısı’nda politika değişikliğinin tartışmasız destekleneceği ifade ediliyor.

Trump yönetimi şimdiden Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen iki SİHA üreticisi Northrop Grumman ve General Atomics’a müjdeyi verdi. Politika değişiminin etkisinin 2020 yılının yaz aylarında net bir şekilde görüleceği ileri sürüldü.

Hafter, BAE SİHA’larını kullanıyor

Reuters’in haberinde bir hatırlatma da bulunuluyor: ABD’nin bu yeni pazarında etkili olan ülkeler Çin ve İsrail.

Çünkü Çin ile İsrail’in silahlı insansız hava aracı (SİHA) sattığı ülkeler arasında ABD’nin hedefindeki BAE, Ürdün ve Yunanistan da bulunuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan, Türkiye’nin bölgede sahip olduğu teknolojik üstünlüğün en büyük mağdurlarından. Abu Dabi yönetimi ve Atina yönetimi, Türkiye’nin bu üstünlüğü karşısında daha fazla ezilmemek için SİHA ve İHA alımlarını hızlandırmış durumda.

BAE, Çin’den satın aldığı SİHA’ları, Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter’in emrine vermiş ancak onca silah, asker ve para yardımına rağmen Hafter Türk SİHA’larının gazabından kurtulamamıştı.

Yorumlar (1)
Ahmet Duran 4 yıl önce
Ya bu Trump varya, Türkiyenin bir numaralı düşmanı bu adam. Deaşı kendileri kurdu. Güya deaşla savaşmak için PKK'ya bir ton silah verdi.şimdide libyadaki alçakları kurtarmanın derdinde