Trump aşı için Almanları yanına çekmeye çalışıyor!

Berlin, Washington'u koronavirüs aşı çalışmalarını ABD'ye taşıması konusunda ısrar ettiği bir Alman şirketini ikna etmekten alıkoymaya çalışıyor. Washington'ın düşüncesi, hiçbir ülke gelecekteki herhangi bir aşı üzerinde tekele sahip olmaması.

DÜNYA 16.03.2020, 14:33 16.03.2020, 14:57
Trump aşı için Almanları yanına çekmeye çalışıyor!

Almanya Sağlık Bakanlığı, Welt am Sonntag gazetesinde, Başkan Donald Trump'ın CureVac şirketini ABD'ye çekmek için para teklif ettiğini ve Alman hükümetinin kalmaya teşvik etmek için karşı teklifler yaptığını söyleyen bir raporu doğruladı.

Gazetenin aktardığına göre Almanya Sağlık Bakanlığından bir yetkili, "Alman hükümeti, yeni koronavirüse karşı aşıların ve aktif maddelerin Almanya ve Avrupa'da da geliştirilmesini sağlamakla çok ilgileniyor, bu bağlamda hükümet CureVac şirketi ile yoğun bir temas içinde." sözlerini sarf etti.

Welt am Sonntag, tanımlanamayan bir Alman hükümet kaynağının da, Trump'ın bilim adamlarının çalışmalarını özellikle güvence altına almaya çalıştığını ve bir aşı kaynağını "yalnızca Amerika Birleşik Devletleri için" Amerika Birleşik Devletleri'ne getirmek uğruna her şeyi yapacağını söylediğini yazmıştı.

Alman Sağlık Bakanlığı Sözcüsü ise Welt am Sonntag'daki raporu onayladıklarını söyledi.

ABD tarafı yorum yapmadı

Rapor üzerinde temasa geçildiğinde Berlin'deki ABD Büyükelçiliğinden ve Curevac'tan herhangi bir yorum yapılmadı. Ancak, Curevac'ın üst düzey bir yetkilisi ve kurucu ortağı Florian von der Muelbe, şirketin çok sayıda koronavirüs aşısı adayı ile başladığını ve şimdi klinik çalışmalara girmek için en iyi ikisini seçtiğini söyledi.

Aşı, Haziran ya da Temmuz'da

Almanya'nın Tübingen kentinde bulunan şirket, Haziran ya da Temmuz ayına kadar deneysel bir aşıya sahip olmayı umuyor ve daha sonra insanlar üzerinde test yapmak için yetkililerden izin almayı planlıyor.

CureVac, web sitesinde CEO Daniel Menichella'nın bu ayın başlarında, ABD Başkanı Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Koronavirüs Görev Gücü üyeleri ve ilaç ve biyoteknoloji şirketlerinin üst düzey temsilcileri ile Beyaz Saray'da bir aşı görüşmek üzere bir araya geldiğini aktarmıştı.

Yorumlar (0)