Trump'a "Çin'e yaptırım" yetkisi!

ABD'li senatörler ABD Başkanı Donald Trump'a "Çin'e yaptırım uygulama yetkisi" verdi. Tasarıda bakır neler var?

DÜNYA 14.05.2020, 11:16
Trump'a "Çin'e yaptırım" yetkisi!

Ameralı Cumhuriyetçi senatörler, ABD Başkanı Donald Trump'a, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını konusunda iş birliği yapmaması sebebiyle Çin'e yaptırım uygulama yetkisi veren tasarı sundu.

Kıdemli Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham tarafından sunulan "Covid-19 Sorumluluk Yasası" başlıklı tasarıya Rick Scott, Thom Tillis, Roger Wicker ve Mike Braun gibi diğer kıdemli senatörlerler de destek verdi.

Trump'tan 2 ay içinde rapor istendi

Çin yönetiminin yeni tip koronavirüse (Covid-19) dair uluslararası araştırmalara katılmasının önemi belirtilen tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump'tan 60 gün içinde Çinli yetkililerin kendilerine yöneltilen soru ve incelemelere cevap verip vermediğine dair senatoya rapor sunması isteniyor.

Hayvan pazarlarının kapatılması istenecek

Diğer taraftan, tasarıda Çin yönetiminden iş birliğinin yanı sıra ülke genelindeki tüm hayvan pazarlarını ve marketlerini kapatması ve Hong Kong'da salgın sonrası tutukladığı tüm aktivistleri salmasını istiyor.

Şartların yerine getirilmemesi durumunda ABD Başkanı Donald Trump'tan tasarıda yer alan bazı Çinli yetkililere ait mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve Çinli öğrencilere vize verilmemesi gibi yaptırım maddelerinden en az ikisinin seçmesi istendi.

Finansal yaptırım

ABD Başkanı'nın Çin'e yaptırım uygulama yetkisi veren tasarının ekonomik boyutunda ise Amerikan finans merkezlerinin Çin merkezli kuruluşlara ve bu kuruluşlarla iş yapan firmalara kredi vermeyi durdurması istendi, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan ve Çin ortaklığının çoğunlukta olduğu firmaların Amerikan menkul kıymetler borsasından muaf tutulması bekleniyor.

Tasarıda ayrıca "Yaptırımlar ABD Başkanı Donald Trump, Çin yönetiminin koronavirüs ile ilgili soruşturmalarda iş birliği yaptığını ve ülkenin hayvan marketlerinin kapandığını belirten bir rapor verene kadar yürürlükte kalacak." deniliyor.

Yorumlar (0)