Trump'a baskı! Nükleer teknoloji istiyorlar

ABD Başkanı Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen Amerikalı iş insanı Thomas Barrack'ın, Suudi Arabistan'a nükleer teknoloji transferi sağlanması hususunda Trump yönetimine baskı yaptığı öğrenildi.

DÜNYA 30.07.2019, 08:48 30.07.2019, 08:49
Trump'a baskı! Nükleer teknoloji istiyorlar

ABD medyasında bulunan söz konusu bilgi, Temsilciler Meclisi Denetim Komitesi tarafından konuya ilişkin yayınlanan 60 bin sayfalık rapor ile gündeme geldi. 

Yayınlanan raporda, Trump için başkanlık kampanyası sırasında en fazla bağış toplayan kişi olarak nitelendirilen Amerikalı iş insanı Thomas Barrack'ın aynı zamanda 'Colony Capital Inc.' isimli yatırım şirketinin sahibi olduğu bildirildi. Ayrıca, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ortak projeler için kurulan 'IP3 International' isimli firma ile de iletişim halinde bulunduğu kaydedildi.

Raporda, Thomas Barrack'ın Suudi Arabistan'a olası nükleer teknoloji transferinin sağlanmasında rol almak için çaba harcadığına dikkat çekilirken, Barrack ve 'IP3 International' firma yetkililerinin de Trump'ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner de dâhil olmak üzere yönetimden en kıdemli isimlere bile kolaylıkla ulaştığı vurgulandı. 

Ayrıca Barrack'ın, ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) Büyükelçi olmak için bizzat Donald Trump ile görüşmede bulunduğu, bu görüşmeler esnasında da 'ABD'nin çıkarları için' Suudi Arabistan'a herhangi bir kısıtlama olmadan nükleer teknoloji transferi sağlanması hususunda kendisini ikna etmeye çalıştığı bildirildi. 

"Trump'ın arkadaşlarının potansiyel kazancı ön planda"

Diğer bir yandan, yayınlanan raporda Beyaz Saray'ın, Trump'ın arkadaşlarının potansiyel kazancını Amerikan halkının ulusal güvenliği ve nükleer silahların yayılmasını engelleme hedefinin önüne koyduğu tartışılırken, "Trump yönetimi, devletin dış politika çıkarları ile şirketlerin devlet politikalarındaki etkisini bir birbirinden ayıran çizgileri neredeyse ortadan kaldırdı." ifadesi kullanıldı.

Temsilciler Meclisi Denetim Komitesi, şubat ayında yönetimin içinde yer alan bazı muhbirlerin verdiği bilgi ve belgelere dayanarak, Trump yönetiminin Suudi Arabistan'a 'son derece hassas' nükleer teknoloji transferi gerçekleştirme planının olduğunu duyurmuş ve konuya ilişkin soruşturma açmıştı.

Komite üyesi Elijah E. Cummings, nükleer transferin çıkar çatışmalarına neden olarak Amerikan ulusal güvenliğini tehlikeye atabileceğini belirtmiş, Trump yönetiminin de plana dair tüm çabaların durdurulmasına yönelik yapılan çağrıya kulak asmadığını ifade etmişti. 

Yorumlar (0)