"Trump 10 dakikada savaşa girebilir"

ABD'de 2020'de yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat aday adayları canlı yayında kozlarını paylaştı. Programda Trump için "Bu Başkan kelimenin tam anlamıyla her gün 10 dakikada savaşa girebilecek durumda, savaştan bir tweet uzaklıkta. Sabah 5'te bornozumuzu giyerken dış politika icra ediyor olmamamız gerekir." değerlendirmesi yapıldı.

DÜNYA 27.06.2019, 09:55
"Trump 10 dakikada savaşa girebilir"

ABD'de 2020'de yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat aday adayları canlı yayında ilk defa karşı karşıya geldi. Programa ülkedeki sağlık sistemine ilişkin tartışmalar damga vurdu.

Tartışma programı, Florida eyaletinin Miami kentinde düzenlendi ve NBC kanalından canlı yayınlandı. Programa Senatör Elizabeth Warren, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Senatör Cory Booker, eski bakan Julian Castro, Senatör Tulis Gabbard ve Senatör Amy Klobuchar dahil 10 aday adayı katılım gösterdi. 

Rakiplere her soru için 1 dakika süre tanındı. Demokrat aday adayları bir yandan Cumhuriyetçilerin politikalarına eleştirilerde bulunurken, diğer yandan da kendilerini öne çıkaracak vaatlerini anlattılar. 

Demokrat aday adayları, başkan seçilmeleri durumunda nasıl bir sağlık reformu uygulayacaklarını açıkladılar. Özel sağlık sigortalarının tamamen kaldırılıp kaldırılmamasından devletin sağlık alanında nasıl rol oynaması gerektiğine kadar farklı görüşler ortaya koyuldu.

Senatör Warren ile Belediye Başkanı de Blasio, özel sağlık sigortalarının tamamen kaldırılması gerektiğini ileri sürerken, diğer adaylar ise özel sağlık sigortalarının farklı versiyonlarla sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

"ABD'ye karşı en büyük tehdit Trump"

Programda ABD'nin dış politikasına ilişkin konular da ele alındı. Sunucunun her bir aday adayına yönelttiği "Sizce ABD'ye karşı en büyük tehdit nedir" sorusu dikkat çekti.

Bazı aday adayları İran, Çin ve Rusya'nın ABD'ye karşı en büyük tehdit olduğunu belirtirken, bazıları ise en büyük tehdidin iklim değişikliği olduğunu söyledi. 

Washington eyaleti valisi Jay Inslee, ABD'nin güvenliğine en büyük tehdidin Donald Trump olduğunu söyledi. Valinin bu ifadesi salonda alkışlarla karşılandı.

"Savaştan bir tweet uzaklıkta"

Aday adaylarının çoğunluğu, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesinin hata olduğunu iddia etti. Amy Klobuchar, başkan seçilmesi durumunda anlaşmayı yeniden canlandıracağını belirtti. 

"Bu Başkan kelimenin tam anlamıyla her gün 10 dakikada savaşa girebilecek durumda, savaştan bir tweet uzaklıkta." ifadelerini kullanan Klobuchar'ın, "Sabah 5'te bornozumuzu giyerken dış politika icra ediyor olmamamız gerekir." sözü salonda alkışlarla karşılandı.

"Taliban bizden çok sonra da olacak"

Diğer bir yandan Tulis Gabbard, ABD'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesi gerektiğini ileri sürdü. Gabbard, "Taliban bizden önce de bu ülkede vardı, bizden çok sonra da olacak." dedi. 

Japonya'ya giderken uçakta Demokratların tartışmasını izlediği belirtilen ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından 'Sıkıcı!' şeklinde tek kelimelik bir paylaşımda bulundu.

Toplam 20 adayın yarıştığı Demokratlar arasındaki adaylık yarışının ikinci canlı yayın tartışması yarın akşam yapılacak.

Bu tartışmaya eski ABD Başkan Yardımcısı ve anketlerde liste başında yer alan Joe Biden ile onu yakından takip eden Vermont Senatörü Bernie Sanders da katılım gösterecek.

Demokratlarda başkan aday adaylığı yarışına dair kamuoyu yoklamalarında eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ön plana çıkıyor. 

ABD'de 59. başkanlık seçimleri 3 Kasım 2020'de gerçekleştirilecek. 

Yorumlar (0)