Toprakları kaybettik bari paranızı alalım!

Karabağ savaşında Azerbaycan halkının yanlarında göremediği, dahası çatışmaların ilk günlerinde sınırdan Ermenistan tarafına geçen askerî kamyonlar sebebiyle haftalardır "Ermenistan'a silah ve mühimmat yardımı" suçlamasının muhatabı olan, sonraki açıklamalarında iki tarafa itidal çağrısı yapan ancak Ermenistan'ın sivillere yönelik saldırılarına ses çıkarmayan İran, Azerbaycan topraklarının imarına "yardım" etmek, daha doğrusu para kazanmak istiyor. İran sıkça mesafe vurgusu yaparak diğer ülkelere göre "maliyet" açısından avantajlı olduklarını belirterek "Türkiye"yi Azerbaycan'ın imarından uzak tutmak istiyor. İran sıkça "bu zaferi sadece Aliyev ve Azerbaycanlılar aldı" diyerek Türkiye mesajı veriyor.

DÜNYA 25.01.2021, 15:23 26.01.2021, 12:31
Toprakları kaybettik bari paranızı alalım!

Dağlık Karabağ'da 27 Eylül'de başlayan ve 44 gün süren çatışmaların ilk günlerinde ve öncesinde Ermenistan'a sınırdan kamyonlarla silah gönderdiği suçlaması ile karşı karşıya kalan, Ermenistan sivilleri vururken her iki tarafa itidal çağrısı yapan, devlet basını açıkça Ermeni yanlısı yayın yapan İran, Dağlık Karabağ'daki enkazın kaldırılması ve savaştan etkilenen bölgelerin yeniden inşa edilmesi konusunda -diplomatik ifadeyle- Azerbaycan'a yardım etmek istiyor.

"Biz komşuyuz, sizin dostunuz, diğer ülkelere göre avantajımız var, maliyet de düşük olur" diyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, 27 Eylül 2020 ve sonraki birkaç haftalık süreçteki duruşlarının zıttı bir pozisyon alarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i ziyaret etti.

Aliyev: İran şirketlerini görmekten mutlu oluruz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bazı temaslar için ülkesine gelen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i Bakü'de kabul etti.

Son senelerde Azerbaycan ile İran arasındaki ekonomi, enerji ve ulaştırma alanında yapılan iş birliklerinde olumlu sonuçlar gördüklerini belirten Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bölgedeki son durum sebebiyle ortaya çıkan yeni fırsatların devlet kurumları ve özel yatırımcılar için sağlam iş birliği kapılarını araladığını ifade etti.

İşgalden azat edilen bölgelerin inşasında İran firmalarını da görmekten mutlu olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Aliyev, sadece dost ülkelerle iş birliği ve ortaklıklar yapacaklarını, İran şirketlerinin ise coğrafi olarak Azerbaycan'a yakın olmasının ve geniş tecrübe ve lojistik bağlamında avantajlar sağladığını bildirdi.

Zarif'ten inanılmaz sözler...

İlham Aliyev'e İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani'nin selamlarını ileten İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Ermeni işgali altındaki topraklarını kurtarması sebebiyle hem Aliyev'i hem de Azerbaycan halkını kutladı.

"Aliyev'in liderliği ile halkın metaneti sayesinde bu zafer mümkün oldu." diyen Cevad Zarif, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Türkiye, Rusya ve İran'ın yer aldığı 3+3 iş birliği formatına uygun olarak diğer ülkeleri de (Ermenistan, Gürcistan, Türkiye, Rusya) ziyaret edeceğini kaydeden Cevad Zarif, barış için Azerbaycan'ın önerdiği görüşün müzakere edilmesi ve gerçeğe dönüşmesi için büyük çaba sarf edeceğini, çünkü bölge devletlerinin birbiriyle yapacağı iş birliğinin herkesin çıkarlarına uyduğunu ifade etti.

Zarif: İmar, tarım ve enerji işlerini bize verin!

Azerbaycan'ın topraklarını işgalden kurtarması ve Azerbaycanlıların artık ana vatanlarına dönme imkânlarını kazanması sonrası normal bir durumun oluştuğuna vurgu yapan Zarif, İran'ın bu konuda "yardım" etme niyetinin bulunduğunu söyledi.

Zarif şöyle konuştu:

"İran'ın Azerbaycan'ın dostu olmanın dışında yakın komşuluğu var. Coğrafi olarak Azerbaycan'a yakın olduğumuz için Azerbaycanlıların geri döneceği toprakların yeniden yapılandırılması bakımından diğer ülkelere göre avantajlı konumdayız. Biz geri dönecek Azerbaycanlıları soydaşımız ve ailemiz olarak görüyoruz. Her zaman Aras Nehri'nin iki kıyısı boyunca dostluk ve soydaşlık ilişkilerimiz olmuştur. İmar, tarım ve enerji gibi alanlar bizim için önceliklidir ve İranlı şirketler işe başlamaya hazırdır."

Yorumlar (0)