Toplu mezarlardan 225 ceset çıkarıldı

UCM'nni Hafter'in savaş suçlarını incelemek için heyet göndermesinin yolunu açan Libya'daki toplu mezarlardan 40 günde 225 ceset çıkarıldı.

DÜNYA 15.07.2020, 09:16
Toplu mezarlardan 225 ceset çıkarıldı

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i "savaş suçu" bağlamında zora sokacak olan Libya'daki toplu mezarlardan cesetler çıkarılmaya devam ediliyor.

Libya ordusu, ülkenin başkenti Trablus'un güneyi ile Terhune kenti ve çevre kentlerdeki toplu mezarlardan 40 günde toplam 225 ceset çıkarıldığını açıkladı.

Libya'nın uluslararası tanınırlığı bulunan tek meşru hükümeti UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) tarafından yürütülen Öfke Volkanı Operasyonu'nun basın biriminden açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarılan bölgelerde 40 gün önce başlatılan toplu mezarları arama çalışmalarında şimdiye kadar 225 ceset bulundu.

Öfke Volkanı Operasyonu'nun basın biriminin açıklamasında, Terhune kentinin Halife Hafter milislerinden kurtarılmasından bu tarafa Kayıpları Arama ve Tespit Etme Kurumunun toplu mezarların bulunması ve cesetlerin çıkarılması için gerekli tüm önlemleri aldığı bildirildi.

Öfke Volkanı Operasyonu basın birimi özellikle uluslararası kamuoyunun desteğini arkasına almak ve şüpheleri ortadan kaldırmak için Facebook sayfasından çıkarılan cesetlerin fotoğraflarını yayınlıyor. Basın birimi dün de Facebook sayfasından Terhune vilayetinde, bir toplu mezardan çıkarılan kimliği belirsiz 4 kişinin cesedinin fotoğrafını paylaştı.

Öfke Volkanı Operasyonu basın birimi Temmuz ayı başında yaptığı açıklamada, 5-28 Haziran tarihlerinde bulunan ceset sayısının 208 olduğunu kaydetmişti.

UCM heyet gönderecek

7 Temmuz'da sosyal medya hesabından açıklama yapan Libya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Kablavi, UCM'nin (Uluslararası Ceza Mahkemesi) Libya Başkabanı Faiz es-Serrac'ın talebini olumlu karşıladığını belirtmiş ve Halife Hafter milislerinin Trablus kentinin güneyi ve Terhune kentindeki savaş suçlarını incelemek üzere Libya'ya araştırma heyeti göndermeyi kabul ettiğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)