Tonga’da yanardağ patlamıştı… Yeni bir keşif ortaya çıktı

Pasifik Okyanusu’nda yer alan ada ülkesi Tonga’da, sene başında meydana gelen yanardağ patlaması ile ilgili yeni bir keşif daha ortaya çıktı. Çinli araştırmacılar, volkanik patlamanın okyanusta iç dalgalar ürettiğini tespit etti.  

DÜNYA 13.09.2022, 10:39
Tonga’da yanardağ patlamıştı… Yeni bir keşif ortaya çıktı

Çin medyasında yer alan habere göre, volkanik patlamanın doğurduğu iç dalgaların yüzlerce metrelik genişliğe sahip olduğu, ayrıca birkaç yüz kilometrelik tepeler oluşturduğu belirtildi. Volkanik patlamanın okyanus ortamını derinden etkilediği vurgulanan haberde, iç dalgaların nadiren gözlenebildiğine de dikkat çekildi. Uydu görüntüleri vasıtasıyla bölgede araştırma yapan Çinli uzmanlar, volkanik patlamaların yalnızca atmosferde dalgalanmalara sebep olmadığını, aynı zamanda okyanusları da etkilediğini dile getirdiler. 

15 Ocak 2022’de yanardağ patlaması yaşanmıştı

Pasifik Okyanusu’nda yer alan ve toplam 170 adadan oluşan Tonga’da sene başında büyük panik yaşanmıştı. Başkent Nukualofa’nın yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde yer alan Hunga Ha-apai Adası’nda bulunan bir yanardağ, 15 Ocak 2022 tarihinde patlayarak buhar, gaz ve kül püskürtmeye başladı. Patlama sonrası Tonga, ABD, Yeni Zelenda, Japonya ve Şili tarafından bölgede tsunami alarmı verildi. Bölgede meydana gelen tsunami, Tonga’nın birçok adasını vurdu. Yetkililer, yanardağ patlamasının 20 Aralık 2021'deki faaliyetlerinden 7 kat daha şiddetli olduğunu açıklamıştı.

Yorumlar (0)