Tokalaşmadı diye vatandaşlığa alınmadı

Danimarka’da "zorunlu tokalaşma töreninde" tokalaşmayı reddeden kişi vatandaşlık belgesini alamadı.

DÜNYA 28.02.2020, 06:00
Tokalaşmadı diye vatandaşlığa alınmadı

Kopenhag Belediyesinde gerçekleşen Danimarka vatandaşlığı için zorunlu olan "tokalaşma töreni"nde bir kişinin tokalaşmayı reddettiği ve vatandaşlığa alınmadığı bildirildi.

Kopenhag Belediyesi Meclisi Üyesi Pakistan asıllı Badar Shah, yaptığı açıklamada, Kopenhag Belediye Sarayı’nda Danimarka vatandaşlığı hakkı kazananlar için düzenlenen "zorunlu tokalaşma töreninde" bir kişinin tokalaşmayı kabul etmediği için Danimarka vatandaşlığı belgesini alamadığını söyledi.

Kopenhag Belediyesi Meclisi Üyesi Badar Shah, bahsi geçen kişinin erkek olduğunu ve prensip olarak tokalaşmayı kabul etmediğini bildirdi. Kopenhag Belediyesi Meclisi Üyesi Badar Shah, ismi açıklanmayan kişiyi ikna etmek için çok fazla çaba harcamasına rağmen, söz konusu kişinin tokalaşmadığı için vatandaşlık belgesinin verilmediğini ve kişinin vatandaşlık belgesini alamadan salondan ayrıldığını bildirdi.

Tokalaşmayı reddeden kişi, iki yıl içinde fikrini değiştirerek Danimarka vatandaşlığı için zorunlu tokalaşma töreninde "yetkililerle tokalaşırsa" vatandaşlık belgesini alabilecek.

28 Şubat kafası gibi

Danimarka Parlamentosu, 2018 yılının sonra günlerinde, ülke vatandaşı olabilmek için "tokalaşmayı" zorunlu kılan yasal düzenlemeyi kabul ederek, Almanya'da Nazi dönemini ya da Türkiye'de 28 Şubat dönemini andıran bir "gerilemeye" imza atmıştı.

Yasanın kabul edilmesinin ardından, dönemin Danimarka Göç ve Uyum Bakanı İnger Stöjberg tarafından, vatandaşlığa geçmeye hak kazananlar için 2019 yılının ocak ayında basının önünde "tokalaşma töreni" düzenlenmişti.

Nazi dönemi yasaları gibi

Aabenraa Belediye Başkanı Thomas Andresen, tokalaşma törenlerini eleştirerek, “Bana Nazizm dönemini hatırlatıyor.” şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.

Sağlık boyutu düşünülmüyor

Tamamen bir tercih olan tokalaşma selamlaması, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) ya da Lassa gibi onlarca salgının gündemde olduğu şu günlerde "sağlık" açısından değerlendirilmesi gerekirken kaldı ki inanç özgürlüğü bakımından da saygı duyulması gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya liderlerinin ve ülkelerin sağlık bakanlarının sıkça "tokalaşmayın, öpüşmeyin, sarılmayın, yakın temas halinde olmayın" uyarılarına dün de ABD Başkanı Donald Trump eklenmiş, Başkan Trump, Covid-19 ile ilgili düzenlediği basın toplantısında Covid-19'a grip gibi davranılması gerektiğini belirtmişti.

Yorumlar (0)