Titreme nöbetleri gündem olmuştu… Merkel, sebebini açıkladı

Siyaseti bıraktıktan sonra ilk kez sessizliğini bozan eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, bir dönem yaşadığı titreme nöbetlerinin sebebini açıkladı. 

DÜNYA 08.06.2022, 10:11 08.06.2022, 10:14
Titreme nöbetleri gündem olmuştu… Merkel, sebebini açıkladı

Berliner Ensemble Salonu’ndaki bir organizasyonun konuğu olan Angela Merkel, merak edilen sorulara yanıt verdi. Görevinin son aylarında sık sık titreme nöbeti geçiren Merkel, annesini kaybettikten sonra bir süre psikolojik sorunlarla mücadele ettiğini, bunun yanı sıra çok az seviyede su içmesi sebebiyle de bu durumun ortaya çıktığını belirtti. Bu tür görüntülerin tekrarlanmaması için yanına sandalye koymaya başladığını dile getiren Merkel, sağlık durumunun ise iyi olduğunu açıkladı. 

“Şu an sağlığım yerinde”

Ukrayna’nın işgali hakkında görüşlerini paylaşan Merkel, “Siyaseti bıraktıktan sonraki yaşantımın daha sakin olacağını düşünüyordum. Ancak Ukrayna’da büyük bir savaş patlak verdi. Ben de hala bu konu üzerine çalışmaya devam ediyorum. Günümün büyük bir kısmını bu konuya ayırıyorum. Şu an sağlığım yerinde. Herhangi bir problemim bulunmuyor” ifadelerini kullandı. 

“Rusya’yı hepimiz kınıyoruz”

Rusya’nın başlattığı savaşın büyük bir yıkım doğurduğunu dile getiren Merkel, “Rusya’yı hepimiz kınıyoruz. Böyle bir durumun ortaya çıkmasını kabul etmek mümkün değil. Ukrayna’ya yönelik başlatılan bu işgalin hiçbir savunulur tarafı olamaz. Ne yazık ki Ukrayna’da uluslararası hukuk hiçe sayılıyor. Putin ile 2007’de bir araya geldiğimizde bana Sovyetler Birliği’nin çöküşü hakkında konuşmuştu ve bu durumun 20’inci yüzyıldaki en kötü olay olduğunu dile getirmişti. Ben ona bu duruma sevindiğimi ve böylelikle özgürlüğüme kavuştuğumu söylemiştim” şeklinde konuştu. 

“Putin ile bazı konularda görüş ayrılığımız bulunuyordu”

Putin ile o dönemden bu yana çeşitli fikir ayrılıklarının bulunduğunu belirten Merkel, “Putin ile bazı konularda görüş ayrılığımız bulunuyordu. Ardından bu görüş ayrılıkları daha da derinleşmeye başladı. Bugün baktığımızda Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini tarihi bir hata olarak görüyorum. Üzülerek söylüyorum ki bu savaşın önüne geçebilmek için doğru bir güvenlik bariyeri tesis edilemedi. Ukrayna’daki bu acı tabloya baktıkça çok üzülüyorum” dedi. 

“Özür dilenecek bir adım atmadım”

Ukrayna’daki savaşı önlemek için herhangi bir ihmali olup olmadığı sorulan Angela Merkel, “Aslında bu soruyu uzun bir süredir kendime de soruyorum. Ukrayna’daki bu trajedinin önüne geçmek için bir şeyler yapılabilir miydi? Bu konuda açıkçası kesin ve net bir cevabım yok. Ancak bu soruyu ben de kendime çok sık bir şekilde soruyorum, bunu bilmenizi isterim. Başbakanlığım sırasında Ukrayna ve Rusya arasında izlediğimiz politikada ‘Şunu yanlış yaptık’ diyebileceğim bir konu görmüyorum. Bu sebeple özür dilenecek bir durum da görmüyorum” ifadelerini kullandı. 

“Rusya’nın saldırgan hamlelerine hiçbir zaman hoşgörülü bakmadık”

Görev süresi boyunca Rusya ile iyi ilişkiler içinde olduğu iddialarını reddeden Merkel, “Bu tür söylentileri çok fazla duyuyorum. Rusya’nın saldırgan hamlelerine hiçbir zaman hoşgörülü bakmadık. Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra Putin ile aramızdaki uçurum açıldı. Putin’in Avrupa’yı bitirmek istediğini biliyoruz. Kendisi Avrupa Birliği’nin NATO’nun farklı bir versiyonu olarak değerlendiriyor. O sebeple de bu oluşumu kesinlikle yok etmek niyetinde” şeklinde konuştu. 

“Rusya ile gerginliğin artması, hiçbir ülkenin lehine bir durum olmaz”

Rusya ve Avrupa Birliği arasındaki dengeyi her zaman muhafaza etmeye çalıştığını dile getiren Merkel, “Ben dünyada bir kriz ortamını yaşanmaması adına bu ilişkileri her zaman dengede tutmaya gayret ettim. Rusya ile gerginliğin artması, hiçbir ülkenin lehine bir durum olmaz. Ancak bugün görüyoruz ki bunda başarılı olunamadı. Almanya’da artık yeni bir hükümet bulunuyor. Kendilerine dış politikada güveniyorum. Eminim ki bu konuda doğru adımlar atılacaktır” dedi. 

“Putin ile konuşulacak hiçbir konu yok”

Putin ile görüşüp görüşmeyeceği sorulan Merkel, “Mevcut hükümetin benden bu konuda herhangi bir talebi olmadı. O sebeple benim de adım atmam söz konusu değil. Hükümetten böyle bir girişim beklemiyorum. Böyle bir sürecin de bir yarar sağlayacağına inanmıyorum. Putin ile konuşulacak hiçbir konu yok. Ukrayna’daki durum bu haldeyken Putin ile bir uzlaşma sağlamak şu an mümkün görünmüyor. Siyasetten ayrıldıktan sonra uzun süre gündem ile alakalı sessiz kaldım. Bu konuda dikkatli davranmaya çalışıyorum. Bir kenara çekilip, bazı ülkeler hakkında yorumlar yapmak bana uygun bir şey değil” şeklinde konuştu. 

“Hiçbir zaman sorumluluktan kaçmadım”

30 senelik bir siyasi hayatı olduğunu hatırlatan Angela Merkel, “Çok yorucu ve tempolu bir süreçti. Bir randevudan bir randevuya koşmak durumunda kalıyorsunuz. Devleti idare ettiğimiz uzun yıllar boyunca Almanya’nın menfaatine olan her konuyu enine boyuna masaya yatırdık. Hiçbir zaman sorumluluktan kaçmadım. Siyaseti bıraktıktan sonra rahat bir nefes alırım ve istirahat ederim diye düşünüyordum. Ancak ortaya çıkan Ukrayna savaşı gündemi yeniden hareketlendirdi” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)