The Economist'in son kapağı gündem oldu! “ABD bölünüyor” mesajı…

Bugüne kadar yayımladığı birçok kapak ile dünya çapında ses getiren ve geleceğe dair öngörüleri ile ilgi uyandıran İngiliz The Economist dergisi, son sayısında “ABD bölünüyor” mesajı verdi. 

DÜNYA 02.09.2022, 09:57
The Economist'in son kapağı gündem oldu! “ABD bölünüyor” mesajı…

Uzun süredir silahlı saldırılar, ırkçılık, gelir dağılımındaki adaletsiz ve eyaletler arasındaki huzursuzlukla mücadele eden Amerika Birleşik Devletleri’nin parçalanma tehdidi altında olduğu yıllardır öne sürülüyor. Özellikle Trump destekçileri tarafından gerçekleştirilen kongre baskını sonrası ülkedeki iç savaş endişesi daha da arttı. 

Kaliforniya ve Teksas’ta kabul edilen yasalara vurgu yapıldı

ABD’nin içinde bulunduğu karışık duruma son sayısında yer veren The Economist dergisi, kapağında “ABD bölünüyor” mesajına vurgu yaparak yeni bir tartışmanın fitilini daha ateşledi. İngiliz dergisi, konuyla ilgili paylaştığı makalede Teksas ve Kaliforniya eyaletlerinde onaylanan iki yasaya dikkat çekti. The Economist, eyalet meclislerinde kabul edilen bu yasaların, federal hükümete rağmen hayata geçirildiğini ve ortaya çıkan bu tablonun ülkede gerilimi daha yüksek bir seviyeye taşıyacağını belirtti. 

“Amerika Bölünmüş Devletleri”

Öte yandan derginin son sayısındaki kapağında, “Amerika Bölünmüş Devletleri” manşeti dikkat çekti. Manşetin hemen altında ise, üstündeki sütun ikiye bölünmüş ve bacakları açılmış vaziyette dengede durmaya çalışan özgürlük heykeli yer alıyor. The Economist tarafından paylaşılan makalede şu ifadeler yer alıyor:

“25 Ağustos’ta, Kaliforniya eyaletinde, otomobil sektörünü yeniden şekillendirerek, karbon emisyonlarını düşürecek ve eyaletin elektrik şebeklerini zorlayacak bir hareket olan, benzinle çalışan araçların satışı 2035 yılından itibaren yasaklandı. Yine 25 Ağustos’ta bu kez Teksas’ta ensest istisnası veya tecavüz olmaksızın, hamile kalan kadınların kürtaj hakkı kaldırıldı. Kürtaj yaptıran kadınlar, 99 yıla kadar hapis cezası alabilir. Bu iki yasa her ne kadar bağımsız gibi gözükse de, aslında çok önemli bir yolun ilk ışıklarını oluşturuyor. Washington, büyük ölçüde çaresiz vaziyette. Eyaletler ise öfkeli bir tutumla kendi politikalarını hayata geçiriyorlar. Bu iki olay, ülkenin bölünmeye ne kadar yakın olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.” 

Yorumlar (0)