Terörü finanse ettiği suçlamasıyla yargılanan Lafarge, isim değişikliğine gitti 

DEAŞ’ın finanse ettiği suçlamalarının ardından İsviçre’deki rakibi ile birleşen Lafarge, ismini değiştirerek “Holcim Ltd” olarak tescillendirdi. 

DÜNYA 09.09.2021, 12:21
Terörü finanse ettiği suçlamasıyla yargılanan Lafarge, isim değişikliğine gitti 

Dünyanın en büyük çimento şirketi Fransız Lafarge, DEAŞ’ı finanse ettiği suçlamalarının ardından isim değişikliğine gitti. İsviçre’deki rakibi ile birleşerek 2015’te önce “LafargeHolcim” ismini alan şirket, 2021’de de isim değişikliği yaparak “Holcim Ltd” olarak tescillendi. 

Yeni ismi “Holcim Ltd” 

Fransız Yargıtayı’nın Lafarge’a DEAŞ’lı teröristleri finanse etmesi sebebiyle “insanlığa karşı suça ortak olmak” suçlaması yöneltilebilmesinin önünü açan karara varması, gözleri, şirketin İsviçre’deki ortağına çevirdi. Yargıtay, bu süre zarfında, Lafarge’a yöneltilen “terörü finanse ettiği suçlamasını” da teyit etti. 

Lafarge’ın DEAŞ’ı finanse ettiği suçlamalarının ardından ve 2014’te Suriye’deki fabrikasını kapattıktan aylar sonra Temmuz 2015’te İsviçre’deki rakibi Holcim ile birleşme kararı alması dikkat çekti. 

Resmi birleşme sonrasında İsviçre’deki şirketin ismi LafargeHolcim Ltd olmuştu. Fakat Fransız Yargıtayı’nın karar açıklamasına kısa süre kala şirket, isim değişikliğine gitti. Lafarge ibaresinin atıldığı şirket, “Holcim Ltd” adını aldı. 



İsim değişikliği “verimlilik ve etki” sebebiyle yapıldı 

4 Mayıs 2021’de kurulan şirketin yıllık genel kurul toplantısında hissedarlar, grup adının Holcim Ltd olarak değiştirilmesi lehinde oy kullandı ve şirketin yeni ismi İsviçre ticaret siciline kaydedildi. Şirketten yapılan açıklamada ise ismin, “verimlilik ve etki” faktörleri sebebiyle değiştirildiği ileri sürüldü. 

İsim değişikliği riski kaldırmadı 

Fransa’da mahkemenin Lafarge kararından sonra şirketin İsviçre’deki ortağı Holcim Ltd, Fransa’da cezai kovuşturma ile karşı karşıya kaldı. Haberde, Holcim Ltd hisselerinin dün yüzde 4,2’den fazla değer kaybettiği ve bunun 29 Ocak’tan bu yana da en büyük düşüş olduğu vurgulandı. Bugün de şirketin hisseleri yüzde 2 değer kaybederek işlem görüyor. Şirketin satışları geçen yıl 23 milyar 142 milyon İsviçre frangı (25,5 milyar dolar) olarak açıklanırken 60’tan fazla ülkede yaklaşık 70 bin çalışanı bulunuyor. 



DEAŞ aldığı çimentolarla sığınak ve tünel yaptı 

Türk haber ajanslarının elde ettiği Fransız kurumlarına ait belgelere göre dünyanın en büyük çimento devi Fransız şirket Lafarge’ın DEAŞ ile ilişkisi hakkında Fransız dış, iç ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirildiği ve şirket ile DEAŞ’ın ilişkisinin ise Fransız hükümeti bilgisi dahilinde olduğu ortaya çıktı. 

Ajanslarda dün yayınlanan haberde yer alan belgelere göre Fransız istihbaratı ve devlet kurumları, Lafarge’ı, terörü finanse ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyarmadı ve bu durumu gizli tutanaklarda itiraf etmekle yetindi.





Yorumlar (0)