Temizlik işçileri grevde: Paris çöpten geçilmiyor

Emeklilik reformuna karşı çıkarak greve giden temizlik işçileri, Paris'in cadde ve sokaklarını terk etti. Sokaklarda oluşan çöp yığınları, günlük hayatın bir parçasına dönüştü. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, belediyenin acilen devreye girmesi gerektiğini söyledi. Greve giden işçilerin haklı olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise, Darmanin'in talebini yerine getirmeyeceğinin altını çizdi.

DÜNYA 28.03.2023, 14:18 Hakan Öksüz
Temizlik işçileri grevde: Paris çöpten geçilmiyor

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Fransa'nın başkenti Paris'in sokakları, son haftalarda çöp yığınlarıyla dolup taşıyor. Greve giden temizlik işçileri, emeklilik yaşının kademeli olarak 62'den 64'e yükseltilmesini öngören emeklilik reformuna karşı çıkıyor. Günlerdir grevde olan temizlik işçilerinin Paris caddelerinden çekilmesi, çöp yığınlarını ortaya çıkardı.

Sokaklardan geçenler, kötü koku nedeniyle maske takıyor

En az 7 bin tondan fazla çöpün Paris'in sokaklarındaki çöp konteynerlerinin yanına yığıldığı görülüyor. Kentin yabancı turistler tarafından ilgi gören Gare de Saint-Lazare bölgesindeki çöp yığınlarının arasından geçenler, kötü kokudan dolayı maske takıyor. Kaldırımları işgal eden çöplerden dolayı vatandaşların, araç yolunu kaldırım gibi kullandığı görülüyor.
Temizlik işçilerinin grevi sebebiyle yaşanan kirlilik, Paris'teki gündelik hayatın bir parçası oldu. Kentin 6. bölgesindeki her 5 metrede bir rastlanan çöp yığınları, vatandaşları isyan ettiriyor.

Temizlik işçileri: "İşimiz ağır, bu reform bize göre değil"

Mart başında greve giden temizlik işçileri, Macron yönetiminin emeklilik reformuna tepkilerini bu şekilde gösteriyor. Ağır şartlara sahip bir mesleğin mensupları olduklarına dikkat çeken temizlik işçileri, 64 yaşına gelmeden çoğu kişinin yaşamını yitirmiş olacağını belirtiyor.

Hükümet, belediyeyi suçluyor

Paris sokaklarındaki çöp yığınları, hükümetin belediyeyi sorumlu tutmasına neden oldu. "Aydınlığın şehri" olarak anılan Paris'in şimdiki halinin içler acısı olduğunu belirten Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, "Paris can çekişiyor." dedi. 

İçişleri Bakanı konuştu, Belediye Başkanı karşı çıktı

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise belediyenin duruma bir an önce müdahil olmaması durumunda devreye gireceklerini söyledi. Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez tarafından ihtarname gönderilen Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise, "İşçiler 2 yıl daha çalışmak istemiyor. Buna hakları var. İçişleri Bakanı'nın isteğini yerine getirmeyeceğim." ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)