Teksas eyalet yönetimi ayakta! 12 bin Haitili göçmen, yasa dışı yollarla Teksas’ta 

12 bin Haitili göçmen, sınır nehrini geçerek Teksas’a akın etti. Eyalet yönetimi ve güvenlik güçleri, durumu kontrol altında tutmak için çaba gösteriyor. 

DÜNYA 20.09.2021, 10:59 20.09.2021, 17:36
Teksas eyalet yönetimi ayakta! 12 bin Haitili göçmen, yasa dışı yollarla Teksas’ta 

ABD ordusunun Afganistan’dan çekilmesinin ardından ABD’de büyük bir göç sorunu yaşanıyor. Meksika sınırındaki Teksas eyaletine ait Del Rio kasabasında, binlerce Haitili göçmenin sınırdaki nehri geçerek ülkeye sığınmak için zor şartlar altında beklediği kaydedildi.  

Bölgeye ek güvenlik güçleri gönderildi 

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 bin Haitili göçmen, Teksas sınırında, içeri alınmak için bekliyor. Del Rio Uluslararası Köprüsü’nün altında toplanan göçmenler yönetimden gelecek olumlu haberleri beklerken 35 bin nüfuslu Del Rio kasabasının belediye başkanı Bruno Lozano, kontrol edilemeyen göçmen akınına karşı federal yetkililer başta olmak üzere eyalet yetkilileri ve güvenlik güçleri ile acil olarak toplandı. 

Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) ofisinden yapılan açıklamaya göre sınırdaki krizi yönetmek için bölgeye ek güvenlik güçleri sevk edildi ve sürecin hem göçmenler hem de vatandaşlar için iyi yönetilmesi adına çalışmalara başlandı. 



Sınır nehrini yürüyerek geçiyorlar 

Açıklamada, ABD-Meksika sınırında bulunan Rio Grande nehrinin diz boyunda olan sularını yürüyerek geçtiği öğrenilen göçmenlerin gözlem altında tutulması için toplu olarak bir tesise taşınması gerektiği önerildiği aktarıldı. 

İki kadın doğum yaptı ve bir kadın da Covid pozitif çıktı 

Sıcak havadan, köprünün ve ağaçların altına saklanarak korunmaya çalışan göçmenlere yiyecek, içecek ve seyyar tuvalet hizmeti sağlanıyor. Öte yandan göçmenler arasında bulunan bir kadının Covid-19 pozitif çıktığı ve iki kadının da doğum yaptığı kaydedildi.  

Teksas eyaletinin cumhuriyetçi senatörü Ted Cruz da sosyal medya hesabından Biden yönetimini eleştirdi: “Bu, insan yapımı bir kriz.” 

209 bin göçmen sınır dışı edildi 

CBP’nin Ağustos 2021’de 209 bine yakın göçmeni önce gözaltına aldığını ve sonra da sınır dışı ettiğini bildirdi. Trump yönetiminin görevde olduğu 2020 senesinin aynı döneminde gözaltına alınan göçmen sayısı ise 50 bin civarındaydı. 

Yorumlar (0)