Teksas'taki okul katliamından görüntüler sızdı! Uvalde polisi hedefte!

Teksas'ta Mayıs ayında bir ilkokulda yaşanan silahlı saldırıda 21 kişi hayatını kaybetmişti. Olay günü okul içindeki kameralardan elde edilen görüntüler, bir yerel gazete tarafından sızdırıldı. Polislerin, saldırgana müdahale etmek için 77 dakika boyunca beklemesi kameralara yansıdı.

DÜNYA 14.07.2022, 09:26 Hakan Öksüz
Teksas'taki okul katliamından görüntüler sızdı! Uvalde polisi hedefte!

ABD'nin Teksas eyaleti, 24 Mayıs günü bir okulda yaşanan silahlı saldırıyla sarsıldı. Eyalete bağlı Uvalde kasabasındaki Robb İlkokuluna silahla gelen 18 yaşındaki saldırgan, elindeki yarı otomatik silahla öğrencilerin üzerine ateş açtı. Saldırıda 19 öğrenci ve 2 öğretmen hayatını kaybetti. 

Olaya ilişkin görüntüler, polisin paylaşmasından önce sızdırıldı

Teksas'taki katliamla ilgili yeni görüntülere ulaşıldı. Görüntüler, "The Austin American-Statesman" adlı yerel gazete tarafından servis edildi. Okulun içinde yer alan güvenlik kameralarında saldırı anına ilişkin net görüntüler bulunuyor. Okulun otoparkında yer alan kamerada viraja hızla giren saldırganın, araca yaklaşmaya çalışan iki kişiye ateş ettiği görülüyor. Saldırgan Salvador Ramos, saat 11.33'te elinde silahla okula giriyor. Polislerin müdahale için okula geldiği saatin ise 11.35 olduğu belirtiliyor.

Görüntülerde polislerin, saldırgana müdahale etmek yerine dakikalarca okul koridorunda beklediği görülüyor. İçeriden silah seslerinin geldiği esnada bir polisin el dezenfektanını incelemesi de görüntülere yansıyor. Polislerin saldırgana müdahale etmek için 77 dakika beklemesi dikkat çekiyor. Saldırganın ateş açması üzerine polislerin koridordan kaçma anı da kameralara yansıyor.

Polisler 1 saat 17 dakika boyunca beklemiş

Kamera görüntülerine göre 11.35'te okula giren polisler, 12.50'de saldırgana müdahale etmeye başlıyor. Uvalde polisinin saldırgana müdahale etmek için 77 dakika boyunca beklemesi, sosyal medyada tepkilere neden oldu. Saldırgana geç müdahale edildiğini belirten kişiler, polislerin koridorda 77 dakika boyunca beklemesinin gerekçesini sorguladı.

Uvalde polisi, olaya ilişkin görüntülerin 10 Temmuz Pazar günü paylaşılacağını bildirdi. Daha sonra yeni bir açıklama yapıldı ve görüntülerin ilk etapta ailelere izletileceği belirtildi. Görüntülerin kamuoyuna sızması üzerine açıklamada bulunan Teksas Kamu Güvenliği Birimi Direktörü Steven McCraw, "Bu videoların paylaşılması büyük bir hayal kırıklığı. Görüntüleri önce kurbanların aileleri ile paylaşacaktık." şeklinde konuştu.

Steven McCraw: "Aldıkları taktik karar yanlıştı"

Polislerin saldırgana 77 dakika boyunca müdahale etmemesine yönelik eleştirileri yanıtlayan Steven McCraw, "Öğrencilere zarar verileceğini düşünmediler. Bu nedenle taktik timleri orada bekledi. Olay yerindeki polislerin amiri, saldırgan Ramos'un bariyerlerin arkasına sığındığını belirtti. Yani artık aktif bir saldırgan değildi. Ancak bu karar doğru değildi. Çünkü elinde yarı otomatik tüfek bulunan saldırgan halen daha aktifti, çocuklar da büyü risk altındaydı." demişti.

Pete Arredondo: "Yetkinin bende olduğunu düşünmemiştim"

Olaya ilişkin 10 Haziran'da bir açıklama yapan polis şefi Pete Arredondo, kendisini engelleyeceğini düşünerek telsizini yanına almadığını söylemişti. Ekipleri yöneten kişinin kendisi olduğunu düşünmediğini kaydeden Arredondo, "Yetkinin oraya gelen üst rütbeli başka birine devredildiğini zannetmiştim. Saldırganı sinirlendirmekten kaçındığım için koridorda 40 dakika bekledim. Hiç kimseye 'sınıfa girmeyin' demedim." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)