Tehlike kapıda: İnsan ömrünü 9 yıla kadar kısaltabilir

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) önerileri kapsamında küresel hava kirliliği seviyesini düşürmenin, ortalama yaşam süresini 2,2 sene artırabileceği tespit edildi. Hindistan'da tehlikeli seviyelere ulaşan hava kirliliğinin milyonlarca insanın ömrünü 9 seneye kadar kısaltabileceği kaydedildi.

DÜNYA 02.09.2021, 20:13 04.09.2021, 09:28
Tehlike kapıda: İnsan ömrünü 9 yıla kadar kısaltabilir

ABD medyasında yer alan habere göre, Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü (EPIC) tarafından yayımlanan çalışma, yaklaşık olarak 1,3 milyarlık Hindistan nüfusunun tümünün, DSÖ tarafından belirlenen kirlilik düzeyini geçen tehlikeli seviyede bir kirlilikle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Hava kirliliğini yüzde 30 oranında azaltma kampanyası

Hindistan hükümeti, 2019'da hava kirliliğini 2024'e dek yüzde 30 oranında düşürmek için ulusal temiz hava kampanyası başlatmıştı.

Bahse konu çalışmada, özellikle ülkenin batı bölgesindeki Maharaştra eyaleti ve orta bölgesindeki Madhya Pradeş eyaletinde hava kirliliğinin çok daha da kötü seviyelere ulaştığı kaydedildi.

Çalışmada, ülkede oldukça tehlikeli boyutlara ulaşan hava kirliliğinin, milyonlarca insanın yaşam süresini 9 seneye kadar kısaltılabileceği değerlendirmesinde bulunuldu.

Ülkenin başkenti Yeni Delhi’deki kirlilik seviyesinin de bir hayli yüksek olduğunu ortaya koyan çalışmada, hava kirliliğinin boyutunun Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine inmesiyle Yeni Delhi sakinlerinin yaşam sürelerine 10 seneye kadar eklenebileceği yorumunda bulunuldu.

EPIC'nin çalışması doğrultusunda, Hindistan’daki hava kirliliğinin ülke nüfusunun yüzde 40’lık bölümüne denk gelen yaklaşık 520 milyon insanın yaşam süresini azalttığı öngörülüyor.

İnsan ömrü 2,2 yıl uzatılabilir

Chicago Üniversitesine bağlı olan AQLI (Hava Kalitesi Yaşam Endeksi) tarafından yayımlanan raporda, ortalama bir insanın DSÖ'ce kabul edilen hava kirliliğinin üç katından daha fazlasına maruz kaldığı ve bu durumun ortalama yaşam süresini 74'ten 72'ye düşürdüğü belirtildi.

Küresel hava kirliliği düzeyini düşürtmenin, ortalama yaşam süresini 2,2 sene artırabileceği belirlenen raporda, DSÖ standartlarını karşılayacak olan küresel değişikliklerle birlikte, insanların toplu olarak dünyanın nüfusuna 17 milyar yaşam yılı ekleyebileceği kaydedildi.

Yorumlar (0)