Tayvan ve Çin, yine uçaklar yüzünden gerginlik yaşıyor

Tayvan, Çin Hava Kuvvetleri'nin adanın güneyinde tatbikat yaptığını açıkladı.

DÜNYA 23.01.2020, 12:16
Tayvan ve Çin, yine uçaklar yüzünden gerginlik yaşıyor

Çin Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar, Tayvan'ın güneyindeki Bashi Kanalı'ndan geçerek uzun menzilli bir tatbikat yaptı. Tayvan Savunma Bakanlığı'nın Perşembe günü yaptığı açıklama, Tayvan'ın Ocak ayında gerçekleştirdiği devlet başkanlığı seçimlerinden sonra iki ülke arasında askeri sebebplerden dolayı yaşanan ilk gerilim.

Çin ve Tayvan arasındaki gerilimin sebebi ne?

Tayvan'ın kendisine ait olduğunu iddia eden Çin, adayı gerekirse güç kullanarak ele geçirebileceğini açıklamıştı. Çin'e ait çeşitli hava araçları, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in göreve geldiği 2016'dan beri adanın yakınlarında sık sık uçuş gerçekleştiriyor. Çin, Tsai'nin Tayvan'ı resmen Çin'den bağımsız hale getirmeye çalıştığını iddia ediyor.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ise Tayvan'ın hâlihazırda ismi Çin Cumhuriyeti olan bağımsız bir devlet olduğunu iddia ediyor. Tsai, Ocak ayında Çin'e karşıt tutumunu ön plana çıkardığı bir seçimi büyük farkla kazanmıştı.

Neler yaşandı?

Tayvan Savunma Bakanlığı, yayınladığı açıklamada Çin'e ait H-6 bombardıman uçakları ve KJ-500 erken uyarı ve kontrol uçaklarının Tayvan'ın güneyine uçarak adayı Filipinler'den ayıran Bashi Kanalı'ndan geçirdiğini, ardından Pasifik Okyanusu'nda yürüttükleri tatbikatlardan sonra uçakların Çin'e geri döndüğünü açıkladı.

Yorumlar (0)