Tayvan: Çin, saldırı simülasyonları yaptı

Tayvan ile Çin arasındaki gerilim devam ederken, Asya'da başlatılan tatbikata ilişkin Tayvan’dan gelen açıklamada, "Ada'daki hedeflere saldırı simülasyonu olabilir" sözlerine yer verildi. 

DÜNYA 06.08.2022, 11:38 08.08.2022, 08:57
Tayvan: Çin, saldırı simülasyonları yaptı

Tayvan ile Çin arasındaki gerilim, askeri hareketlilikle yeni bir ivme kazandı.

"Saldırı simülasyonu olabilir"

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinden sonra, Çin askeri tatbikat başlattı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in tatbikatların 3’üncü gününde "Ada'ya karşı saldırı simülasyonları" yaptığını duyurdu.

Bakanlıktan gelen açıklamada, "Çin Halk Kurtuluş Ordusuna (PLA) ait birçok savaş gemisi ve savaş uçağı, Tayvan Boğazı'nda görüldü, bazıları 'orta çizgi'yi geçti. Ada'daki hedeflere saldırı simülasyonu olabilir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, telsizle araçların uyarıldığı, hava savunma füze sistemleri ve askeri devriye uçakları tarafından takibe alındığı bildirildi.

Çin İHA'ları havalandı

Öte yandan Bakanlık, Tayvan kontrolünde bulunan Kinmen Adası (Quemoy) ve çevresindeki bazı ada ile adacıkların etrafında dün, Çin'e ait 4 İHA’nın uçtuğunun tespit edildiğini duyurdu.

Uyarı fişekleri atıldı

İHA’ların, Kinmen ve yakınında bulunan Lieyu Adası ve Beiding Adacığı etrafında görüldüğü, uyarı için Tayvan ordusunun fişekler ateşlediği bilgisi iletildi.

Kimen Adası, Çin kıyılarının 10 kilometre açığında bulunuyor.

Füzeler Tayvan kara sularına düştü

Tayvan Savunma Bakanlığı, 13 savaş gemisi ile 68 savaş uçağının Ada etrafından görüldüğünü, bazılarının her iki tarafın etki alanlarını sınırladığı bilinen, itibari "orta çizgi"yi geçtiğini aktarmıştı.

Çin ana karasından ateşlenmiş olan 11 güdümlü füzenin, Tayvan'ın "kara suları" olarak değerlendirdiği bölgeye düştüğü belirtilmişti. 

Uçak ve gemi trafiğine kapatıldı

7 Ağustos'a kadar devam etmesi beklenen tatbikatlar, Çin'in egemenlik ihtilafında olduğu Ada'nın etrafında fiili bir abluka oluşturdu.

Altı bölgede gerçekleştirilen tatbikatlar sebebiyle bazı bölgeler, uçak ve gemi trafiğine kapatılırken, boğazda güvenlik kaygısı sebebiyle seferlerin aksadığı ifade ediliyor.

Resmi olarak taraflarca tanınmayan "orta çizgi", Çin'deki iç savaştan sonra boğaz ve etrafındaki çatışmaları engellemek için ABD tarafından 1955'te belirlenmişti.

Yorumlar (0)