Tasarı kanunlaştı...Sokaklar karıştı!

Hindistan'da değişiklik yapılan Vatandaşlık Yasası'na karşı protestolar ülke genelinde devam ediyor. 

DÜNYA 16.12.2019, 16:31
Tasarı kanunlaştı...Sokaklar karıştı!

Hindistan'da Vatandaşlık Yasası, komşu ülkelerden gelen 6 dinî gruba vatandaşlığın önünü açan fakat aynı durumda olan Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirildi.  Söz konusu yasaya karşı gerçekleştirilen protestolar, ülke genelinde sürüyor. 

Polislerin Uttar Pradeş eyaletindeki Aligarh Müslüman Üniversitesi ve başkent Yeni Delhi'deki Jamia Millia Islamia Üniversitesi (JMI) öğrencilerinin protesto gösterisine sert müdahalede bulunması ve bunun sonucunda birçok öğrencinin yaralanmasına, ülkenin farklı eyaletlerinde bulunan üniversite öğrencileri tarafından tepki gösteriliyor. Aralarında Jamia Millia Islamia Üniversitesi ve Jawaharlal Nehru öğrencilerinin yer aldığı yüzlerce protestocu, Yeni Delhi Emniyet Müdürlüğü'nün önünde eylem düzenliyor.

Öğrencilerin evlerine gönderileceği bildirildi

Uttar Pradeş eyaletindeki Aligarh Müslüman Üniversitesinde düzenlenen protestolara polis ekiplerinin dün gece sert müdahalede bulunmasının ve kampüse girmesinin ardından tüm öğrencilerin evlerine gönderileceği bildirildi. Uttar Pradeş eyaletinin Laknov şehrinde bulunan Nadwa Üniversitesinde yüzlerce öğrenci, yasadaki değişikliği ve polis eylemlerini protesto etmek üzere kampüste toplandı. Polis ekipleri, kampüsten dışarı çıkmaya çalışan öğrencilere izin vermedi. Polise öğrenciler tarafından taş fırlatıldığı görüldü.

Haydarabad kentinde bulunda Mevlana Azad Urdu Üniversitesi öğrencileri ve Varanasi kentinde bulunan Banaras Hindu Üniversitesi öğrencileri, vatandaşlık yasasındaki değişikliği ve polis şiddetine yönelik gece boyunca protesto düzenledi. 

Dersleri boykot ediyorlar

Mumbai'de Tata Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT) ve Mumbai Üniversitesi öğrencileri, Delhi'de yaşanan polis şiddetine karşı Jamia Millia Islamia Üniversitesi öğrencileri ile birlik olduklarını ve bu nedenle dersleri boykot ettiklerini açıkladı.

Bihar eyaletinde bulunan Patna Üniversitesi, Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta'da bulunan Jadavpur ve Aliah üniversiteleri, Tamil Nadu eyaletinde bulunan IIT-Madras Üniversitesi, güneyde Puduçeri birlik toprağında yer alan Pondicherry Üniversitesi ve kuzeyde Pencap'ta yer alan Chandigarh Üniversitesi öğrencileri, Jamia Millia Islamia Üniversitesi öğrencilerine yönelik polis şiddetine ve yasa değişikliğine karşı protesto gerçekleştirdi. Güneyde bulunan Kerala eyaletinde gece boyunca protestolar devam etti.

İnternete erişim askıya alındı

Batı Bengal eyaleti Başbakanı Mamata Banerji, yasa değişikliğine karşı başkent Kalküta'da protesto çağrısı yaptı. Eyaletin dört bölgesinde internet hizmetine erişimin engellendiği bildirildi. Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Assam eyaletinin 10 bölgesinde internet hizmetine erişim kısıtlamasının 24 saat daha uzatıldığı duyuruldu. Uttar Pradeş eyaletinin Meerut, Aligarh ve Saharanpur bölgelerinde internet hizmetine erişimin kısıtlandığı ifade edildi.

"Polis, otobüsleri ateşe veriyor" iddiası

Sosyal medyada yayılan bazı videolarda, hasar gören bir otobüsün içerisine Yeni Delhi polisi tarafından bir bidonla sıvı madde döküldüğü fark edildi. Sosyal medya kullanıcıları, otobüslerin polis tarafından ateşe verildiğini ve bu suçu göstericilerin üzerine attığı değerlendirmesini yaptı. 

Söz konusu iddia, Yeni Delhi Polisi tarafından reddedildi. Başkent Yeni Delhi’de dün gerçekleştirilen protestolarda otobüslerin göstericiler tarafından yakıldığı ileri sürülmüştü.
 

Yorumlar (0)