Tartışmalı yasa tasarısı resmen geri çekildi!

Çin'in Hong Kong Özerk İdare Bölgesi'nde haziran ayından beri büyük çaplı protestolara neden olan suçluların iadesine yönelik yasa tasarısı resmen geri çekildi.

DÜNYA 23.10.2019, 11:27 23.10.2019, 11:29
Tartışmalı yasa tasarısı resmen geri çekildi!

Hong Kong Hükümeti Güvenlik Bakanı John Lee, şüphelilerin Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısını resmen geri çektiklerini açıkladı. 

Yasama Meclisi Genel Kurulu kürsüsünde açıklamada bulunan Lee, "Tasarının resmen geri çekildiğini bildiriyorum." dedi.

Protestolar neden uzun sürdü?

Hong Kong'da protestocular, Çin tarafından özgürlüklerine müdahale edilmesine tepki gösterdiler.

1997 yılında "bir ülke, iki sistem" uygulamasıyla Çin'e devredilen eski İngiliz kolonisi Hong Kong'da suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran bir yasa tasarısı ortaya çıktı.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, bu ayın başında tartışmalı yasa tasarısının çekileceğini açıklamasına rağmen protestolar devam etti. 

Protestocular, polis tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması için bağımsız bir komisyon oluşturulması, tutuklanan eylemcilere af çıkarılması, siyasi reformların tekrar başlatılması ve protestoların "ayaklanma" olarak nitelendirilmesine son verilmesi ve liderlerinin kendileri tarafından doğrudan seçilmesi gibi taleplerle gösterilerini sürdürdü.

Çin, toplantı hakkı ve bağımsız bir yargı gibi özgürlükler sağlayan ve ülke işlerine müdahaleyi engelleyen "bir ülke, iki sistem" uygulamasına bağlı olduğunu bildirerek, yabancı güçleri özellikle de ABD ve İngiltere'yi huzursuzluğu teşvik etmek ile suçladı.

Yorumlar (0)