Tarihi yapıyı korumak için ilkokulun 'yürüterek' yerini değiştirdiler

Çin'de 85 senelik bir ilkokul yerinden kaldırıldı ve ilk kez kullanılan bir teknolojiyle yürütülüp başka bir yere taşındı.

DÜNYA 03.11.2020, 01:05 03.11.2020, 01:17
Tarihi yapıyı korumak için ilkokulun 'yürüterek' yerini değiştirdiler

Son zamanlarda geliştirdiği çeşitli teknolojilerle birlikte ön plana çıkmayı başaran Çin, farklı bir alanda yeni bir güç teknolojisine daha imza attı.

Şanghay'ın doğusundaki Huangpu bölgesinde bulunan 85 senelik bir ilkokul yerden kaldırıldı ve binanın yanına yerleştirilmiş olan yeni bir teknolojiyle birlikte "yürütülüp" başka bir yere taşındı.

Projesinin sorumlusu lan Wuji, mühendislerin şehrin tarihi yapılarını korumaya ilişkin çabaları dahilinde, 5 katlı bir binanın altına 200 mobil destekten oluşan ve "yürüme makinesi" adı verilen bir teknolojinin yerleştirildiğini söyledi.

İnsan adımları taklit edildi

Robotik bacaklar gibi davranan mobil destekler, insanların adımlarını taklit etti ve dönüşümlü olarak yükselip alçalarak, yapı hareket ettirildi.

18 günlük çalışmaların neticesinde 5 katlı bina, 21 derece döndürülerek 62 metre uzağa taşındı.

İlk kez kullanıldı

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada "yürüyen makine" yönteminin şehrin tarihi binasının yerini değiştirmek amacıyla ilk defa bu projede kullanıldığı söyledi.
Projenin sorumlusu Lan Wuji, "Bu teknoloji, bir binaya koltuk değnekleri vermek gibi. Böylece bina ayağa kalkarak yürüyebiliyor." dedi.

1935 senesinde inşa edilen Lagena İlköğretim Okulu, 2023 senesine kadar tamamlanması planlanan yeni bir işyeri kompleksine yer açmak amacıyla taşındı.

Yorumlar (0)