Tarih 45 sene sonra tekerrür etti: Astronotlar, Dünya’ya gece indi 

SpaceX astronotları, 45 sene sonra bir ilke imza attı ve gece saatlerinde Dünya’ya iniş yaptı. Astronotlar, uzay istasyonunda 167 gün kaldı. 

DÜNYA 03.05.2021, 11:53 04.05.2021, 00:24
Tarih 45 sene sonra tekerrür etti: Astronotlar, Dünya’ya gece indi 

Amerikalı astronotlar Shannon Walker, Michael Hopkins, Victor Glover ile Japon astronot Soiçi Noguçi, SpaceX’in “Dragon kapsülü” ile Dünya’ya iniş yaptı.

Uzay istasyonunda toplamda 167 gün kalan astronotlar, 6,5 saat süren yolculuğun ardından Florida Panama City’e iniş yaptı.

NASA, 4 astronotun 28 Nisan’da Dünya’ya iniş yapacağını fakat hava şartlarının kötü olmasından dolayı bunun ertelendiğini belirtmişti.



45 sene sonra tarih kitaplarına girdiler

Uzay’dan gelen astronotların genellikle gündüz iniş yapmaları tercih ediliyor. Gece iniş yapan en son astronot grubu, Soyuz 23 görevi sebebiyle uzayda bulunan Rus kozmonotlardı. Kozmonotlar, 1976 senesinde gece saatlerinde dünyaya iniş yapmıştı.

1968 senesinde ise Apollo 8 görevinden dönen astronotlar gece saatlerinde Dünya’ya inmişti.



Crew Dragon mekiği tercih ediliyor

SpaceX, NASA’nın mürettebat hizmet programı için Crew Dragon mekiğini kullanıyor. NASA, uzun süredir personel mekiği üretmediği için bundan önceki taşımalarda “Soyuz” isimli Rus mekikleri kullanılmıştı.

Şirket, ilk olarak insansız test uçuşunu “Demo-1” ismi ile gerçekleştirmiş ve Mayıs 2020’de ise “Demo--2” ismiyle 2 astronotu uzaya göndermişti.



2011’den sonra ilk

Crew-1 isimli görev kapsamında ise 4 astronot, uzay ajansına gönderildi. Bu görev, 2011 senesinden sonra Amerika’nın Uzay’a yaptığı ilk insanlı sefer oldu.



Uzay istasyonunda 6 kişi bulunuyor

ISS isimli Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Amerika, Rusya Federasyonu ve Kanada Uzay Ajansı çalışanları birlikte görev yapıyor. Bu uzay istasyonunda 6 kişilik ekibin bulunması zorunlu tutuluyor. 6 kişilik mürettebat, dönüşümlü şekilde görev yapıyor.

Gece saatlerinde Dünya’ya iniş yapan 4 astronotun yerine kısa zamanda 4 astronotun gönderilmesi planlanıyor.



Ticari mürettebat geliyor

ABD, uzay istasyonunda “ticari mürettebat” bulundurmak için çalışmalarına başlamış durumda. Bu amaca hizmet edecek CST-100 Starliner isimli mekiğin test uçuşları devam ediyor. 

Yorumlar (0)