Tansiyon yükseliyor... NATO'dan müdahale uyarısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova ve Sırbistan'a tansiyonu yükseltmeme çağrısında bulunarak, istikrarı korumak amacıyla NATO'nun müdahaleye hazır durumda olduğunu bir kez daha tekrarladı.

DÜNYA 17.08.2022, 19:40
Tansiyon yükseliyor... NATO'dan müdahale uyarısı

NATO Genel Sekreteri, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile gerçekleştirdiği görüşmenin akabinde yapılan ortak basın toplantısında, son dönemlerde Sırbistan ile Kosova arasındaki gerginliğin yatıştırılması gerektiği çağrısını yineledi.

"Müdahalede bulunmaya hazırız"

Stoltenberg, son aylarda sahadaki durumun iyileştiğini, Priştine ve Belgrad'ın tansiyonun yükselmesini engelleme sorumluluğu olduğunu belirtti. Taraflara sağduyu çağrısında bulunan Stoltenberg, şöyle konuştu:

"NATO olarak sahadaki durumu yakından takip etmeye devam ediyoruz. KFOR (NATO'nun Kosova Gücü) sulh koruma görevimiz, BM'nin (Birleşmiş Milletler) verdiği yetkiye odaklanmış haldedir. İstikrarın tehlikeye sokulması durumunda KFOR müdahalede bulunmaya hazırdır. KFOR, Kosovalılara güvenli bir ortam ve hareket hürriyeti tesis edilmesi için gereken önlemleri alacaktır."

Stoltenberg, iki ülke arasındaki farklılıkları çözmek adına diyalog kurulması gerektiğinin altını çizdi ve AB (Avrupa Birliği) kolaylaştırıcılığındaki Priştine-Belgrad Diyaloğu sürecine destek verdiklerini, tarafların bu süreç içinde yapıcı olması gerektiğini ifade etti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, diyalog süreci çerçevesinde yarın Brüksel'de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile buluşacak.


(Stoltenberg)

"Balkanlar herkesi bıktırdı"

Vucic de yarın yapılacak olan toplantının zor geçmesini öngördüğünü, Kosova ile neredeyse bütün hususlarla anlaşmazlıkları olduğunu kaydetti.

"Tansiyonun yükselmesi veyahut herhangi bir çatışma olasılığını engellemek istiyoruz." diyen Vucic, NATO'nun Kosova'da üstlendiği role saygı duyduklarını, NATO ile ortaklığı artırmak istediklerini dile getirdi.

Vucic, istikrar ve barışın ülkesi için hayati öneme sahip olduğunu, Sırbistan'ın sorumlu davrandığını ifade etti.

"Balkanlar'ın, Brüksel'deki veyahut dünyadaki herkesi bıktırdığının farkındayım. Herkes bizim sızlanmalarımıza kulak vermekten usandı." diyen Vucic, Sırbistanlılara yönelik saldırıların artış gösterdiğini, Sırbistan'a yönelik hudut ihlali suçlamalarının gerçeği yansıtmadığını savundu.


(Vucic)

Yorumlar (0)