Tansiyon düşmüyor! Bu kez oturma eylemi

Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı gerçekleştirilen protestolar, havalimanında oturma eylemiyle sürüyor.

DÜNYA 09.08.2019, 11:59 09.08.2019, 12:12
Tansiyon düşmüyor! Bu kez oturma eylemi

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı düzenlenen protestolar havalimanında oturma eylemi ile devam ediyor.

Oturma eylemi, Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda yerel saatle 13.00'de başladı. Eyleme yüzlerce kişi katılım gösterdi.

Söz konusu eylem, havalimanı personeli ile koordinasyon içinde düzenlendi. Katılımcı sayısının binlere ulaşacağı tahmin edilen eylem, pazar gününe kadar devam edecek.

Oturma eylemi öncesinde havalimanında geniş güvenlik önlemleri alındı. Havayolu şirketleri, yolcuların seyahat öncesinde daha erken vakitte havalimanına gelmeleri konusunda uyarıda bulundu.

250 uçak seferi iptal edildi

Hong Kong'da pazartesi günü gerilimi artıran protestolarda 250 uçak seferi iptal edilmişti.

Bölgede yaklaşık 2 aydır devam eden protestolar, Pekin yönetimi tarafından tepki çekiyor. Çin hükümeti, protestoların perde arkasında 'karanlık ellerin bulunduğunu' ileri sürerek, ABD ve Batılı ülkelere "Hong Kong'a karışmama" uyarısında bulunuyor. 

Çin Devlet Konseyi Hong Kong ve Makao Ofisi Sözcüsü Yang Guang, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bazı vicdansız şiddet suçlularını ve onların arkasındaki kara elleri uyarmak istiyorum. Oynadıkları ateş kendilerini yakacak. Cezaları nihayetinde verilecek." demişti.

Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi Başkanı Cang Şiaoming da önceki gün "Gösterilerin, Hong Kong'un Çin'e devrinden bu yana yüzleştiği en büyük kriz olduğunu söyleyebiliriz." ifadesini kullanmıştı.

500'den fazla protestocu gözaltına alındı

Hong Kong polisi, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı gerçekleştirilen protestolarda 9 Haziran2dan beri 82'si bugün olmak üzere 500'den fazla protestocunun gözaltına alındığını duyurmuştu. 

Gösterilerde polisin protestoculara karşı binden fazla göz yaşartıcı gaz ve çok sayıda plastik mermi kullandığı bildirilmişti.

Hong Kong'da ne oluyor?

Protestolara neden olan, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, suçluların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Yasa tasarısı, politik suçları kapsam dışında tutsa da 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı endişesini taşıyor.

Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong, 1898 yılında imzalanan 'kira sözleşmesi' ile uzun yıllar İngiltere hâkimiyetinde kaldıktan sonra 1997 yılında Çin'e devredilmişti. Ortak deklarasyon dâhilinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e yalnızca dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak 'tek ülke, iki sistem' politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı verilmişti.

Yorumlar (0)