Tanker krizinde yeni gelişme! Arabulucu gönderildi

İran lideri Ali Hamaney'in Ofis Başkanı Golpayegani, İngiltere'nin Devrim Muhafızları Ordusu tarafından alıkonulan petrol tankeri için İran'a arabulucu gönderdiğini bildirdi.

DÜNYA 24.07.2019, 16:02
Tanker krizinde yeni gelişme! Arabulucu gönderildi

İran lideri Ali Hamaney'in Ofis Başkanı Muhammed Muhammedi Golpayegani, İngiltere'nin alıkonulan petrol tankeri için İran'a arabulucu gönderdiğini açıkladı.

İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'in haberine göre, İngiltere, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından denizcilik kurallarına uymadığı gerekçesiyle alıkonulan petrol tankerinin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla Tahran'a arabulucu gönderdi.

"İran'a arabulucu gönderecek noktaya geldi"

İngiliz tankerini alıkoyan Devrim Muhafızlarına övgüler yağdıran Golpayegani, "İran'da bir zamanlar bakan ve milletvekilleri atayan bir ülke şu anda İran'a arabulucu gönderecek noktaya geldi." ifadesini kullandı.

Golpayegani, İngiltere'nin gönderdiğini ileri sürdüğü arabulucu hakkında bilgi vermedi.

Tanker krizinde neler yaşandı?

İngiliz donanması, 4 Temmuz günü Cebelitarık’ta Suriye’ye petrol taşıdığı ileri sürülen İran bandıralı bir tankeri alıkoymuştu.

İngiltere'ye bağlı olan İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık özerk yönetimi, İran tankerinin Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlâl etmesi nedeniyle alıkonulduğunu bildirmişti.

İran, 'Grace 1' adlı tankerin alıkonulmasının karşılıksız kalmayacağı uyarısında bulunmuştu.

Cebelitarık’ta mahkeme, İran tankerin 15 Ağustos'a kadar alıkonulabileceğine karar vermişti. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu da 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı Stena Impero isimli petrol tankerinin Hürmüz Boğazı'nda alıkonulduğu kaydetmişti. 

Tahran ve Londra karşılıklı olarak birbirlerini 'korsanlık' ile suçluyor.

Yorumlar (0)