Taliban’a direnen Pençşir vilayeti ilk kez görüntülendi

Sovyet işgaline karşı gösterdiği mücadeleyle direnişin simgesi olan Ahmed Şah Mesud'un memleketi Pençşir, Kabil'i işgal ederek Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban'a geçit vermiyor.

DÜNYA 24.08.2021, 10:04 25.08.2021, 09:25
Taliban’a direnen Pençşir vilayeti ilk kez görüntülendi

ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararının ardından Taliban, Afganistan’daki kontrolü ele geçirmişti.

Pençşir, Taliban’a direniyor

Ülkedeki tüm geçiş ve kritik güzergahı olan bölgeleri hakimiyeti altına alan Taliban, başkent Kabil'e girerek, yönetimi eline aldığını ilan etmişti. 

80’li yıllarda Afganistan'ın Sovyet işgaline karşı gösterdiği direnişin en büyük liderlerinden olan Ahmed Şah Mesud'un memleketi Pençşir, askeri tedbirlerle Taliban’a direnmeye devam ediyor.

2001’de Ahmed Şah Mesud'un, El Kaide tarafından öldürülmesinden sonra oğlu Ahmed Mesud'a bağlı silahlı güçlerin kontrol ettiği vilayete, Taliban henüz giremedi.

22 Ağustos’ta Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit tarafından yapılan açıklamada, Pençşir vilayetinin Taliban tarafından kuşatıldığı bildirilmişti.

Pençşir'deki askeri güçlerin teslim olması ve bu vilayetin Taliban'a teslim edilmesine ilişkin müzakerelerin sürdüğünü aktaran Mücahit, bu problemin masada çözülmesini istediklerini ifade etmişti.

Kontrol üst seviyede

Yüksek dağlarla çevrili olan ve stratejik bir öneme sahip Pençşir'in girişinde Mesud'a bağlı askeri güçler, vilayete yapılan giriş çıkışların tamamını kontrol ediyor.

Yol kenarları, Sovyetler’in işgal etmek üzere başarısız girişimler sonucunda imha edilen zırhlı araçların enkazlarıyla dolu olan Pençşir vilayeti, Taliban'ın, Afganistan yönetimini ele geçirdiği 1996 ve 2001 arasındaki dönemdeki saldırılarına da direnmişti.

Eşref Gani ile ilgili iddia

Taliban'a karşı Pençşir'de direnen Mesud güçlerinin sayısının ne kadar olduğu henüz net olarak bilinmezken, Afganistan’dan ayrılan eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin birinci yardımcısı Emrullah Salih'in de Pençşir’deki Mesud’un güçlerine destek vermek üzere bu kentte olduğu iddia ediliyor.

Yorumlar (0)