Taliban Sözcüsü Zabinullah Mücahid: ABD, sivillere ateş açtı

Taliban Sözcüsü Mücahid, 'Türkiye'ye Kabil Havaalanı'nda güvenlik problemi olmayacağı güvencesi' verdiklerini belirtti. Sözcü, "Havaalanını tamamen ele aldıktan sonra ihtiyaçları belirleriz. Gerekirse bu ihtiyaçları Türkiye veyahut başka bir ülkeden talep ederiz." dedi.

DÜNYA 30.08.2021, 13:21 31.08.2021, 09:52
Taliban Sözcüsü Zabinullah Mücahid: ABD, sivillere ateş açtı

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil Havaalanı'nın teknik ve lojistik ihtiyaçları hususunda Türkiye ile görüştüklerini, güvenlik problemi olmayacağı hususunda güvence verdiklerini dile getirdi.

Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mücahid, "Türk devleti ve halkı bizim dostumuzdur. Bizim bu dostluğumuzun sürmesi için birçok sebep var." dedi.

"Gerekirse Türkiye'den talep ederiz"

Mücahid, Kabil Havaalanı'nın güvenliğinin tesisi için Taliban'ın özel güçlerinin olduğunu, tüm Afganistan ve başkent Kabil'in güvenliği sağlanırken havaalanının güvenliğinin tesis edilmesinin de zor olmayacağını belirtti.

Taliban Sözcüsü, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın teknik ve lojistik ihtiyaçları hususunda, "Türkiye ile iletişimimiz olduysa da kendilerine güvenlik problemleri olmayacağı hususunda güvence verdik. Havaalanını tamamen ele aldıktan sonra ihtiyaçları belirleriz. Gerekirse bu ihtiyaçları Türkiye veyahut başka bir ülkeden talep ederiz." sözlerini sarf etti.

"Halklarımız arasında derin tarihi ilişkiler mevcut"

Ülkemizin Afganistan'a desteğini devam ettirmesini isteyen Mücahid, "Türkiye ile ekonomi tarafında da ilişkiler kurmak istiyoruz. Evvelden olduğu gibi eğitim alanında da ülkenizin desteğine ihtiyacımız bulunuyor. Bu hususta yardımlarının devam etmesini istiyoruz. Türk devleti ve halkından dostluk ilişlerini sürdürmesini istiyoruz. Çünkü halklarımız arasında derin tarihi ilişkiler bulunuyor." şeklinde konuştu.

“Afganistan’a ait paraların iadesi istenecek”

Yeni hükümetin kurulmasının ardından mali problemlerin de yavaş yavaş çözüleceğini, bu problemlerin kısa vadeli olduğunu ifade eden Mücahid, "Afganistan'ın gümrüklerden ve diğer kaynaklardan meydana gelen geliri zaten var. Öte yandan yurt dışında (İsviçre ve ABD’de) Afganistan’a ait olan ve bloke edilen paraların da hükümetin kurulmasının ardından iadesini isteyeceğiz." açıklamasını yaptı.

Dünya Bankası ya da diğer uluslararası kaynakların Afganistan'a yardımlarını devam ettirmesini beklediklerini aktaran Mücahid, savaştan yeni çıkan Afgan halkının her anlamda, tıbbi ve insani yardım konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Senelerdir gizlenen ve herhangi bir ses veya görsel kaydı paylaşmayan, bu sebeple de öldüğüne ilişkin iddialar öne sürülen Taliban lideri Molla Hibetullah Ahunzade'nin nerede olduğu sorusuna da yanıt veren Mücahid, "Liderimiz Hibetullah Ahunzade'nin ismi, uluslararası kara listede değil. Bu sebeple kendisine ilişkin bir tehlike yok. Şu an Hibetullah Ahunzade, Kandahar'da bazı görüşmeler yapıyor." dedi.

Böylece Taliban, ilk defa liderlerinin Afganistan'da bulunduğunu teyit ederek yerini açıklamış oldu.

“Müzakereden yanayız, savaş istemiyoruz.

Afganistan'ın Pençşir vilayetini Taliban'a teslim etmemek amacıyla direndiği bilinen Tacik lider Ahmet Mesud'la müzakerelerin sürdüğünü ve Pençşir vilayetinde çatışma istemediklerini ifade eden Mücahid, "Savaşmak istemiyoruz. Biz müzakereden yanayız. Müzakere eğer sonuç vermezse Pençşir'in çevresi Taliban tarafından kuşatılmış bir halde. Çok kısa sürede ele geçirebiliriz." sözlerini kullandı

Hükümet kurma çalışmaları...

Hükümet kurma çalışmaları hakkında da açıklama yapan Mücahid, "Kapsayıcı bir hükümet kurma konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Kurulacak hükümette herkesin hakkı göz önünde bulundurulacaktır." açıklamasını yaptı.

Afganistan'ı kontrol altına alan Taliban'ın Sözcüsü ve Kültür Komisyonu Başkanı Zabihullah Mücahid, Kabil'deki havaalanına yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

“ABD, sivillere ateş açtı”

Mücahid,  DEAŞ/Horosan’ın 26 Ağustos'ta Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda gerçekleştirdiği bombalı saldırıdan sonra rapor tutulduğunu bildirdi.

Mücahid ayrıca ellerinde bulunan bilgilere göre, Kabil havaalanında düzenlenen saldırıda en az 90 kişinin hayatını kaybettiğini ve 148 kişinin ise yaralandığını aktardı.

ABD güçlerinin terör saldırısı esnasında etrafa ateş açtığı konusundaki iddiaların sorulmasıyla Mücahid, "Aldığımız rapora göre, Kabil Havalimanı'nda saldırı yaşandıktan sonra ABD askerleri panik bir durumda kalabalığın üstüne ateş açıyor. İnsanlar çok fazlaydı bölgede. Bu sebeple çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu siviller yaşamını yitirdi.” ifadelerini kullandı.

DEAŞ zihniyetine vurgu

Afganistan’dan yabancı güçlerin tamamen çekilmesinin ve yeni hükümetin kurulmasından sonra hiçbir örgütün savaşmak için bir nedeninin kalmayacağını öne süren Mücahid, DEAŞ çatısı altında Afganistan'da faaliyet gösterenlerin Suriye veya Irak’tan ülkede bulunanların DEAŞ zihniyeti taşıyan birtakım Afganlardan oluştuğunu sözlerini kaydetti.

Taliban üyelerinin, güvenliği sağlama konusunda başarılı olduğuna dikkat çeken Mücahid, DEAŞ tarzı yapıların engellenebileceğini ifade etti.

Yaklaşık olarak 20 senelik bir savaşı geride bıraktıklarını, net ve kesin istihbarat bilgileri toplayabilecek bir durum olduklarını söyleyen Mücahid, örgütlerle mücadele konusunda herhangi bir devletin desteğine ihtiyaç duymadıklarını açıkladı.

Yorumlar (0)