Taliban sınır tanımıyor! Bir yasak da cansız kadın mankenlere

Taliban, Afganistan’daki mağazaların vitrinlerindeki cansız mankenlerin başlarının sergilenmesini yasakladı. 

DÜNYA 31.12.2021, 20:47 01.01.2022, 15:28
Taliban sınır tanımıyor! Bir yasak da cansız kadın mankenlere

Taliban hükümetinin, İyiliği Emretme ve Kötülükten Men etme Bakanlığı tarafından getirilen yeni talimatlar çerçevesinde, mağaza vitrinlerinde bulunan cansız kadın manken başlarının sergilenmesine yasak getirildiği duyuruldu.

Yeni kararla beraber mağaza vitrinlerinde sergilenen cansız kadın mankenlerinin başları ya örtülecek veya baş bölümü mankenlerden ayrılacak.

“Sebep; Şeriata uygun değil”

Kadınların kamusal ve sosyal yaşamdan tecrit edilmesi konusunda yeni bir adım olarak değerlendirilen bu yasağın uygulanmasında, cansız mankenlerde kadın simasının 'şeriata uygun olmaması' gerekçe gösterildi.

Kadınlara ilişkin Taliban'ın getirdiği bu yasaklar, başkent Kabil başta olmak üzere pek çok şehirde protestolara yol açtı.

Taliban, birçok kadının cinsiyet ayrımcılığı uygulamalarına karşı sokağa çıktığı protestolara karşı şiddetle müdahalede bulunarak göstericilere silahla ateş açtı.

Taliban'ın, Ağustos ayında Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından yapılan ilk değişikliklerden biri, başkent Kabil’deki mağazaların reklam panolarından kadın yüzlerinin karalanması veya silinmesi olmuştu.

Kadınlara ilişkin yasaklar günden güne artıyor

Kadın cansız mankenlere yönelik uygulanacak olan bu yasak, taksi sürücülerine, erkek bir refakatçileri bulunmadan kadınları, 70 km’den uzağa götürmelerine ilişkin yasağın hemen ardından

Öte yandan Taliban hükümetinin kontrolündeki devlet kanallarında, kadınlarla beraber yayın yapılması da yasaklanmıştı.

Yorumlar (0)