Taliban, reklam panolarına da el attı: İşte Taliban öncesi ve sonrası

Şeriat kuralları kapsamında Afganistan’ı yönetmeye başlayan Taliban, reklam panolarında yer alan kadın fotoğraflarını kaldırdığını açıkladı.

DÜNYA 21.12.2021, 16:00 21.12.2021, 16:04
Taliban, reklam panolarına da el attı: İşte Taliban öncesi ve sonrası

Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban'dan sonra değişim rüzgarları esmeye devam ediyor.

Taliban, kadın fotoğraflarını kaldırıyor

Yeni Taliban yönetimi, başkent Kabil'de yer alan billboardlardaki "şeriat kurallarına uymayan" resimleri kaldırmaya başladı.

Kabil Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan gelen açıklamada, toplumun bütün kesimlerine saygı gösterilmesinin haricinde reklam ve billboardlarda da etik kurallara uyulması gerektiği hatırlatıldı.

Belediyenin yayınladığı görüntülerde, kadın fotoğraflarının özellikle bulunduğu reklam panosu ve billboardların temizlendiği belirlendi.

Kadınlara ilişkin sınırlamalar

Afganistan'ın kontrolünü 15 Ağustos'ta ele geçiren Taliban, çeşitli konularda kadınlara özellikle bazı kısıtlamalar uygulamıştı.

Ülkenin pek çok vilayetinde ise Taliban yönetimi, kızlara yönelik lise kademesindeki eğitimi durdurmuştu.

Taliban hükümeti, yalnızca erkek öğrencilere ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde eğitim başlatmış, kız öğrencilerin 6. sınıfa kadar eğitim alabileceklerini duyurmuştu.

“Eğitim farklı binalarda olmalı”

Ülkenin pek çok vilayetinde bulunan okullarda bina yetersizliği sebebiyle erkek ve kız öğrenciler farklı saatlerde ama aynı okulda eğitim görüyor.

Taliban yönetimi, kız ve erkek öğrencilerin eğitim alacağı binaların da farklı olmasını istiyor.

Öte yandan Taliban geçici hükümeti, kabinesinden Kadın İşleri Bakanlığı'nı çıkarmış ve onun yerini İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı ile doldurmuştu.

Son olarak 22 Kasım’da bir açıklama yayınlayan Taliban yönetimi, kadın sunucuların televizyon kanallarında İslami hicaba uymasını istemişti.

Medyadaki durum

Afganistan’ın Taliban tarafından ele geçirilmesinden önce medya personelinin yüzde 30’undan fazlası kadınlardan oluşuyorken, bugün ise yalnızca birkaç kadın gazetecinin olduğu belirtiliyor. Birçok medya çalışanı, Taliban’ın yönetime geçmesinden sonra ülkeyi terk etmişti.

Yorumlar (0)