Taliban Kabil'de! Afganistan İçişleri: Müzakerelere başlanacak

Afganistan'da Taliban'ın ilerleyişi sürüyor. Geçtiğimiz dakikalarda Kabil sınırına dayanan Taliban, Afganistan İçişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamaya göre Kabil'e tüm kapılardan girmeye başladı. Afganistan İçişleri Bakanlığı tarafından yönetimin devri için müzakerelere başlanacağı ifade edildi.

DÜNYA 15.08.2021, 11:04 16.08.2021, 09:15
Taliban Kabil'de! Afganistan İçişleri: Müzakerelere başlanacak

Taliban militanları, Afganistan’da ilerleyişine devam ederken ülkenin başkenti Kabil’e girmeye başladı.

Afganistan İçişleri Bakanlığı’nca açıklama yapıldı. Açıklamada Taliban güçlerinin her yönden Kabil’e girdiği kaydedildi.

Militanların, Kabil’e 8 kilometre uzaklıkta olan sanayi bölgesi Bagrami’ye ve 5 kilometre uzaklıkta yer alan Deşt-i Berçi’ye girdiği söyleniyor.

Kabil’de kaos hakim

Taliban Kabil’de kenar mahallelerini de ele geçirirken şehirde kaosun hakim olduğu kaydedildi.

“Güç kullanmayacağız”

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şehir merkezi Kabil’i güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini söyledi.

Mücahid, yoğun nüfus sebebiyle Kabil’de çatışmaya girmeyeceklerini ve başkent merkezinde müzakereler ile almak istediklerini, ayrıca Taliban mensuplarına şehir merkezinin giriş noktalarında beklemelerine dair emir verildiğini paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan da bir açıklama geldi. Dışişleri, Afganistan’dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının aciliyetle Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’ne bilgi vermesini talep etti. Elçiliğin numarası ise “+93 79 782 82 83” olarak duyuruldu.

Taliban mahkumları serbest bıraktı

Taliban en son ülkenin dördüncü büyük şehri Meymene ve Mezar-ı Şerif’i ele geçirmişti. Afgan ordu güçlerinin ise örgüte teslim olduğu ifade edildi.

Şehre girmesinin ardından örgüt hapishanedeki bütün mahkumları serbest bıraktı. Belh eski Valisi Ata Muhammed Nur yanında Mareşal Raşid Dostum’la güvenli bir konuma geçtiklerini kaydetti.

ABD askerlerini tahliye etmeye çalışıyor

ABD ise bölgedeki elçilik çalışanlarının tahliyesi için ilave asker sayısı 3 binden 5 bine çıkarttı. Ayrıca bölgeden tahliye sırasında olabilecek olan çatışmalara karşılık verileceğini ifade etti.

Afganistan İçişleri: Yönetimin devri için müzakerelere başlanacak

Afganistan İçişleri Bakanlığı'nca Taliban'a yönetimin devri için müzakerelere başlanacağı ifade edildi.

Taliban Sözcüsü Şahin: Kapsayıcı bir Afgan hükümeti arayışındayız

BBC'ye röportaj veren Taliban Sözcüsü Şahin, "Bütün Afganların katılacak olduğu kapsayıcı bir Afgan hükümeti arayışındayız. Amacımız kadınların işe ve eğitime erişebilmesidir." dedi.

Yorumlar (0)