Taliban ile Afgan hükümeti anlaştı

Afganistan'da senelerdir devam eden şiddete son vermek maksadıyla Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelen Afgan hükümeti ile Taliban heyetlerinin adil bir çözüme ulaşmak için müzakereleri hızlandırma ve yeni bir toplantı hususunda mutabık kaldığı öğrenildi.

DÜNYA 19.07.2021, 01:11
Taliban ile Afgan hükümeti anlaştı

Katar medyasında yer alan habere göre, Doha'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen yeni tur müzakerelerin ikinci ve son gününde heyetlerin ortak yazılı açıklama yaptığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Taliban ve Afgan hükümeti heyetleri adil bir çözüme kavuşmak için müzakereleri hızlandırma hususunda mutabık kaldı.

Taraflar ayrıca 'Afganların çıkarlarını karşılayan İslami ilkelere uygun bir anlaşma sağlanması gerekliliği' hususunda da anlaştı.

Bir anlaşmaya varılana dek müzakerelerin üst seviyede sürdürülmesine dair taahhütlerini ifade eden heyetler, tekrar bir araya geleceklerini ve müzakereleri hızlandırma talimatı verdiklerini kaydetti.

Açıklamada bahsedilen yeni toplantı için herhangi bir tarih verilmedi.

Taraflar ayrıca ülkede kalıcı bir barışa ulaşma gayretlerinden dolayı Katar'ın yanı sıra komşu ve bölge ülkeler ile uluslararası topluma 'barış sürecindeki işbirlikleri' için teşekkürlerini sundu.

Müzakereler yeniden başladı

Afganistan'da senelerdir devam eden şiddete son vermek maksadıyla geçtiğimiz yıl başlayıp Şubat 2021'de kaderine terk edilen Afganlar arası müzakereler, Katar'ın başkenti Doha'da 17 Temmuz tarihinde yeniden başlamıştı.

Afganlar arası müzakerelerde Taliban heyetine Katar'daki Siyasi Büro Başkanı Molla Abdul Gani Birader'in, hükümet heyetine ise Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah'ın başkanlık ettiği belirtildi. 

Yorumlar (0)