Taliban Heyeti: “Doha görüşmeleri olumlu olursa saldırıları durduracağız” 

DÜNYA 09.07.2021, 17:54
Taliban Heyeti: “Doha görüşmeleri olumlu olursa saldırıları durduracağız” 

Moskova’da bulunan Taliban Heyeti, Kabil hükümeti ile anlaşma görüşmeleri yaptıklarını ve Doha’daki görüşmelerin başarılı olması durumunda saldırıları durduracaklarını açıkladı. 

Taliban’ın Katar Ofisi Temsilcisi Mevlavi Şahabuddin Dilaver, Afganistan’daki saldırıları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Rusya Moskova’da bulunan Taliban heyetinin içerisindeki Dilaver’in, Afganistan yönetimini gasp etmek istemediklerini belirten açıklamaları şu şekildeydi: “Afganistan topraklarının yüzde 85 kadarını ele geçirdik. Bunlar, 174 vilayet merkezine karşılık geliyor. Elbette ki tüm bunlar silah gücüyle değildi. Afganlıların bize destek vermesi, Kabil yönetiminden ve Moskova’nın onlara verdiği desteklerden usandıklarının göstergesi.” 

“Uyuşturucuya karşı mücadele edeceğiz” 

Dilaver: “Afganistan’daki uyuşturucuya karşı mücadele edeceğiz. Uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığı ile mücadelede girişimlerde bulunacağız. Tüm uluslararası örgütleri, Afganistan’a yönelik insani yardımlarını devam ettirmeleri konusunda hemfikir olmaya çağırıyoruz. Vatandaşlar için da uygun koşulları oluşturacağız. Özellikle ticari sevkiyatlar ve dolaşım konusunda hukuk esasının gerçekleşmesini sağlayacağız.” 



“ABD, Taliban üyelerine yaptırımları kaldırmalı” 

Dilaver: “ABD, bazı Taliban üyelerine yaptırımlarda bulunuyor. Bunları kaldırmadı ama kaldırmalı. ABD tarafından tutuklu bulunan Taliban üyeleri serbest bırakılmalı. ABD’ye, Afgan eyaletlerine saldırmayacağımıza dair söz verdiğimiz hakkında haberler yapılıyor. ABD’ye, böyle bir söz vermedik. Böyle bir madde, ABD ile yaptığımız müzakerelerde ve anlaşmalarda bulunmuyor. Bunun yapılan anlaşmalarla ilgisi yoktur.” 

“ABD hükümeti ile temaslarımız devam ediyor” 

Taliban temsilcisi Dilaver: “Afganistan’daki DEAŞ terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Örgütün, Afganistan’da var olmaması için girişimlerde bulunacağız. Afgan hükümeti ile temas yürütüyoruz. Kabil’deki hükümet ile ateşkesi görüşüyoruz. Doha’daki görüşmelerimizin başarılı olması halinde saldırılarımızı sonlandıracağız. Bunun için ilk önce Afganistan’ın siyasi yapısı konusunda sonuçlar elde etmemiz gerekiyor.” 

Taliban temsilcilerinden Abdulhalib Mansur ile ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi süreci hakkında, “Amerikalıların sözlerinde duracaklarını düşünüyoruz.” şeklinde açıklama yaptı. 

Yorumlar (0)