Taliban'dan genel af: Kadınlara yönetime katılma çağrısı

Kabil'de kontrolü eline alan Taliban, başkentteki halktan rutin hayatına geri dönmelerini isterken, devlet görevlilerinin tümü genel af ilan etti ve kadınlara yönetime katılma çağrısında bulundu.

DÜNYA 17.08.2021, 13:25 18.08.2021, 09:24
Taliban'dan genel af: Kadınlara yönetime katılma çağrısı

Başkent Kabil'i kontrol altına alan Taliban'dan sonra kent sokaklarında sessizlik hakim oldu.

Genel af ilanı

Taliban'ın kültür komisyonu üyesi Enamullah Samangani, Afgan devlet televizyonunda bir açıklama yaparak, herkes için Afganistan'da "af" ilan ettiklerini açıklayarak kadınları yönetime katılmaya çağırdı. Taliban, halkın rutin hayatına geri dönmesi amacıyla devlet görevlileri için "genel af" ilan ettiğini açıklarken, devlet görevlilerine işlerine geri dönmeleri yönünde çağrı yaptı. Halihazırda halkın, Taliban'ın uymalarını beklediği İslami esasları bildiğini ifade eden Samangani, "Halkımız zaten Müslüman, onları İslam'a zorlamıyoruz." açıklamasını yaptı.

Çekilme süreci

Şubat 2020'de Taliban ile ABD arasında varılan barış anlaşması kapsamında, uluslararası güçlerin Afganistan'dan çekilme süreci bu sene başladı. Söz konusu anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken, Afgan güvenlik ekiplerine ilişkin Taliban'ın eylemlerine yönelik herhangi bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri sürdüren Taliban, eş zamanlı olarak hazirandan beri şiddetli saldırılarla Afganistan'da pek çok ilçeye, son dönemde ise vilayet merkezlerine hakim oldu.

Cumhurbaşkanı, Afgansitan’ı terk etti

Taliban’ın, başkent Kabil'i kuşatması üzerine Cumhurbaşkanı Eşref Gani, 15 Ağustos’ta ülkeyi terk etti ve daha sonra kent, Taliban tarafından çatışmasız bir şekilde kontrol altına alındı.

Yorumlar (0)